Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@chanelzeg: primo nie wie skąd wziąłeś 70mld skoro plany morwaieckiego są wyceniane na 40mld. Secundo p0lska nie może mieć nadwyżek budżetowych jeśli chce dogonic zachud. Pieniądze można wydać na inwestycje ale muszą być trafne, można wydać na konsumpcję ale gospodarka musi znajdować się w stanie niewykorzystanego potencjału produkcyjnego, i te działania spowodują wzrost gospodarczy. Spłata kredytów nie spowoduje wzrostu gospodarczego
@CZARNOKSIEZNIK_WIZZY: to, że Morawiecki tak powiedział, to nie znaczy, ze faktycznie tak są wyceniane. Wystarczy wejść na stronę GUSu i zrobić proste rachunki w oparciu o dane demograficzne Polski. Albo poczytać, bo juz jest dużo publikacji z faktycznymi wycenami. Tylko do tego trzeba mieć odrobinę inicjatywy, a nie tylko wierzyć bezkrytycznie we wszystko co mówi rząd przed wyborami (niezależnie od ugrupowania).
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@travis_: no nwm co chcesz powiedzieć, że nietrafione inwestycje nie przynoszą oczekiwanego zwrotu, otóż tak, istotnie, w rzeczy samej
@dobrzecisiewydaje: czytam sb bankier.pl, czasem money czasem forsal i żaden z tych portali nie rzucił zatrważającej krew w żyłach liczby 70mld
@chanelzeg: mogę to powiedzieć takim krajom, ale wśród nich nie ma p0lski ani też nie zanosi się na to
mogę to powiedzieć takim krajom, ale wśród nich nie ma p0lski ani też nie zanosi się na to

@CZARNOKSIEZNIK_WIZZY: Zanosi się. Jeżeli w czasie najlepszej od wielu dekad koniunktury na świecie, gdy wszyscy nasi sąsiedzi z UE mają nadwyżki my wykręcamy rekordowy deficyt to w czasie spowolnienia gospodarczego skończymy jak Grecja. W Grecji też wszystko "swietnie banglało" dopóki nie nadszedł kryzys światowy, który ich zmiótł.
@CZARNOKSIEZNIK_WIZZY: czytałam wczoraj forsal i owszem, piszą tylko o 40 mld, ale zaraz po tym jest dopisek „jak TWIERDZI rzad/Morawiecki/przedstawiciel PiS”, wiec tylko cytują to co wszyscy słyszeli, a nie publikują realnych wyliczeń. Poza tym te portale od zawsze tylko relacjonują wydarzenia na scenie ekonomiczno-politycznej. Wystarczy przejść do komentarzy gdzie masz juz dokładne wyliczenia lub poszukać dalej w Google. Rozdawnictwo i socjal to nigdy nie był i nigdy nie bedzie dobry
@chanelzeg: Jestem przeciwko rozdawnictwu i socjalizmowi, ale jak chcesz uświadamiać to rób to chociaż prawdziwie. Inaczej dajesz argumenty pisowcom. Pierwsze dziecko to 19mld zł. Jednorazowa 13-stka dla emerytów (bo Kaczyński nigdzie nie powiedział że będzie dawał co roku, to tylko tak na wybory) 10mld zł. Zwolnienie z pitu do 26 roku życia - 7mld zł. Reszty nie da się ot tak obliczyć, ale będzie łącznie około 40mld zł. co jest i
@Manymouse: Pominąłeś kilka rzeczy. Autobusy 1,5 mld, obniżenie PiTu o 1% to 3 mld złotych.
Chociaż rzeczywiście, zawyżyłem.
Chociaz jestem pewien, że zanimm dojdzie do wyborów i te moje 70 mld będzie niedoszacowane.
wydaje Ci się, że obecni imigranci przyczyniają się do tej nadwyżki czy do może raczej do deficytu budżetowego ?

@szczam_na_mlodziez: Oczywiście, że do nadwyżki. niemieckie miasta gdzie trafiło najwięcej imigrantów rozwijają się najszybciej i jest tam największy przyrost inwestycji. Z każdym miesiącem wzrasta ilośc zaktywizowanych zawodowo imigrantów.
Aż o 52,7 proc. w porównaniu z 2015 r. – do 174 tys. – wzrosła liczba podejrzanych z kategorii uchodźców, azylantów i nielegalnych imigrantów. – Nastąpił nieproporcjonalny wzrost przestępstw popełnionych przez szukających azylu imigrantów. - Ci którzy popełniają przestępstwa nie będą raczej pracowali, bo będą osadzeni.
@chanelzeg:
Ja tylko dodam, że większe wzrosty do budżetu niż zakładane oznacza zwyczajnie, że Niemcy mają śrubę podatkową dokręconą dużo mocniej niż powinni. Nie wiem z czego się wszyscy cieszą, bo duże wpływy do budżetu państwa oznaczają wysokie podatki. Jak dla mnie to jest dramat #!$%@?. Jeśli jesteś singlem to państwo niemieckie w podatkach zedrze z ciebie skórę, a Wykop pochwala xD.
@Flypho:

Nie wiem z czego się wszyscy cieszą, bo duże wpływy do budżetu państwa oznaczają wysokie podatki.

No to oznacza, że Maduro w Wenezueli obniżył podatki najbardziej na świecie po wpływy spadły o ponad 90%
@CZARNOKSIEZNIK_WIZZY: okej, jestem ciekawa jak to wyjdzie w praniu. 500+ ma byc na każde dziecko, a dzieci w Polsce w 2018 roku według GUS było 9,6 mln. Nie wiem jak mają wyglądać warunki uczestnictwa w programie i nawet nie mam ochoty się w to zagłębiać teraz, ale niech 500+ dostanie tylko połowa z nich to juz mamy 28 mld. I to jest bez obsługi, a jedno 500+ kosztuje państwo dodatkowe 200.