Wpis z mikrobloga

Mirki z #programowanie i #gamedev (troche #cpp ale to koncept wiec moze byc tez cos innego).

Mam aplikację do "klienta" gry, w którym outputem jest plik .exe
Ten plik .exe zaciąga jeszcze "parę" rzeczy ze skryptów .lua, które są w folderze z tym plikiem .exe (i innych rozszerzeń, ale skupmy się na .lua narazie).
Nie chcę by gracz widział te pliki .lua.
To znaczy, jeżeli chodzi o edytowanie tych plików - to nie ma problemu, bo i tak sprawdzam checksume przy starcie. Po prostu nie chcę by widział zawartości tych plików, a najlepiej samych plików.

Mógłbym przepisać te .lua na cpp, tak by .exe trzymał całą logikę klienta gry, ale to jest roboty na wiele godzin, które chciałbym zaoszczędzić.

No i teraz tak: jest jakiś program, który robi takie rzeczy (tzn dobudowuje do .exe inne pliki)? Widziałem program MoleBox, ale akurat nie radzi sobie z tym projektem. Znacie jakieś alternatywy albo macie pomysły jak "poukrywać" te pliki?

Szyfrowanie może być słabe, raczej chodzi mi o zabezpieczenie tego przed Maćkiem lat 12, a nie Piotrem lat 31, który programuje od dwudziestu lat.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@reddit2wykop: moze wywal te skrypty do %appdata% bo zakladam ze windows - pjoter se poradzi bo zna system i mozliwosci technologiczne ale maciek nie wie ze istnieja takie foldery
  • Odpowiedz