Wpis z mikrobloga

@xxxxxxxxD "Warto pamiętać, że dzięki jodowaniu soli kuchennej udało się prawie całkowicie wyeliminować problem niedoboru jodu wśród polskiego społeczeństwa[44]. Zastępowanie jodowanej soli kuchennej przez niejodowaną sól „himalajską” może zatem prowadzić do nawrotu chorób związanych ze zbyt małym spożyciem tego pierwiastka: wola, zespołu niedoboru jodu, czy specyficznych wad płodu[45]." - z wiki
  • Odpowiedz
@zofialidia: czytając wcześniej na wiki „Z tego powodu w 1996 r. zarządzeniem Ministra Zdrowia[28] została wprowadzona profilaktyka oparta na obowiązkowym jodowaniu soli spożywczej przez producentów (23±7,6 mg jodu/kg soli – co odpowiada 30 mg jodku potasu lub 39 mg jodanu potasu). Rozporządzenie w prawie niezmienionej formie obowiązuje do dziś[29]. „ Ale faktycznie masz racje, ze sól himalajska nie zawsze jest jodowana, czyli nie jest do użytku spożywczego. Dobrze wiedzieć (
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@xxxxxxxxD: ale przecież niejodowana nie oznacza, że nie nadaje się do użytku spożywczego.

Ja tam w sumie już nie wiem jakiej używać. Himalajska to ściema, morska niby fajna, ale w sumie morza też są zasyfione. Ostatnio przerzucilem się na kamienna z Klodawy właśnie.

Chociaż ja i tak mało soli używam co polecam każdemu.
  • Odpowiedz
  • 13
@Czimchik @MandarynWspanialy @MilionoweMultikonto @wykopowynoob @FeyNiX @K_O_R_N_I_K @Jag1enka @banex @wodzu_91 @zofialidia @xxxxxxxxD @elim @Krupier @rapidd @macieklaciek @PogromcaDuchow pozwoliłam sobie was zawolac bo może jesteście ciekawi co odpisał mi producent. Część z was miala rację:

"Witam

Nasza sól jest solą naturalną kamienną nie oczyszczamy jej w związku z tym nasza sól zawiera części nierozpuszczalne "
  • Odpowiedz