Wpis z mikrobloga

Mamy z niebieskim troje dzieci. Z wyboru, nie z przypadku.
Niebieski pracuje "normalnie", ja pracuję z domu, zdalnie.

Nawet nie wiecie, jak mega źle się czuję, gdy masa ludzi wokół nas gada o tym, że te dzieci to dla 500+ i że pewnie zaraz następne, bo będę miała emeryturę za "nicnierobienie". Bo w końcu w domu z dziećmi siedzę, nie? Praca zdalna? Dobre sobie!

To nie fair, że jestem oceniana z góry negatywnie ze względu na to, że zdecydowaliśmy się na rodzinę większą niż 2+1.

Jest mi smutno. O.

#zalesie #500plus #rodzina #rozowepaski #niebieskiepaski #oswiadczenie
  • 116
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@magicznyfred: ja mam 2+3 przed 30
@wykopowa_ona: ostatnio jak w gronie rodzinnym jakoś w temacie powiedziałem że raczej nie będzie 2+4 ale ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła to reakcją było zaskoczenie i niedowierzanie. "Ale jak to nie ma decyzji? Nie macie dosyć? Czwórka dzieci pogięło was"?

500+ to nie jest nawet 10% dochodu, a z emerytura to to nawet się na zagłębiałem bo pewnie to będzie minimalna kwota czyli jak
Mamy z niebieskim troje dzieci. Z wyboru, nie z przypadku. Niebieski pracuje "normalnie", ja pracuję z domu, zdalnie. Nawet nie wiecie, jak mega źle się czuję, gdy masa ludzi wokół nas gada o tym, że te dzieci to dla 500+ i że pewnie zaraz następne, bo będę miała emeryturę za "nicnierobienie". Bo w końcu w domu z dziećmi siedzę, nie? Praca zdalna? Dobre sobie! To nie fair, że jestem oceniana z góry
@wykopowa_ona lubię Twoje wpisy o rodzinie. Trójka to spoko liczba, też bym tyle chciala :D, gadaniem nie na co sobie tyłka zawracac, jakbyś nie miala w ogóle to tez by gadali. Jedno tez by nie pasowalo ("bo jak to tylko jedno? Kiedy drugie?").
@wykopowa_ona: Same somsiady. Klasyka tematu. Ja studiowałem długo i późno. Byłem "wieczny student", a głowni krytycy to Ci którzy nic nie robili. A potem "taki stary i gra gry na komp." Miej wywalone na to. Dzieci są wspaniałe, miłość dziecka do rodzica to najczystsza z miłości. To to powinno Cię budować.
@wykopowa_ona: #!$%@?ąc od posiadania dzieci. Ludzie mają po prostu #!$%@? pogląd na pracę zdalną.
Pracowałem niemal z domu przez cztery lata (gdy nie chciało mi się iść do biura to z domu, w biurze maksymalnie trzy godziny, ostatnie pół roku to już ciągle praca w domu) i mało kto rozumiał, że to normalna praca. Ciągle słuchałem jak to tak można, że mógłbym się wziąć do "prawdziwej" pracy, że mógłbym pracować dłużej
@wykopowa_ona: z perspektywy systemu emerytalnego robisz dobrą rzecz, bo ZUS jak każda piramida finansowa potrzebuje ciągłego przyrostu płatników. Biorąc pod uwagę oczekiwaną długość życia i całkowity wpływ na środowisko jednostki (metabolizm + konsumpcja), to posiadanie dzieci jest bardziej szkodliwe niż palenie oponami w piecu. ¯\_(ツ)_/¯