Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Falcon to jest niesamowite. Oglądając tę reklamę uznałam, że jest świetna i motywująca i wszystko co motywuje jest super. Pomyślałam, że brakuje kobiecego odpowiednika, który mowiłby o plotkowaniu, złośliwościach, chociażby tym stadnym naśmiewaniu się z innych. Tu też problem polega na tym, że ciężko stawiać opór innym, kiedy pewne rzeczy są społecznie akceptowalne.
W życiu nie pomyślałabym, że ta reklama jest obraźliwa...
  • Odpowiedz
@Mollina: To jest bardzo ciekawe zjawisko, wygląda to tak, jakby kobietom się to strasznie podobało a męzczyznom zupełnie nie. Taki sam podział jest wszędzie, gdzie patrzyłem.

Myślę, że to ciekawy temat do omówienia i fajnie byłoby zrozumieć dlaczego płcie widzą to odwrotnie.
  • Odpowiedz
@Falcon reklama pokazuje dobre wzorce, co jest okej, co jest super. Dla mnie to jest pochwała wszystkich mężczyzn z mojego otoczenia i wskazówka co mogą robić, żeby świat był lepszy. Kobiety chyba skupiły się bardziej na tej pozytywnej części. Nie, chłopcy wcale nie muszą tłuc się w ogródku, faceci mogą zwracać uwagę innym itd. Wiemy, że trzeba ośmielać dobro, bo zwyciężają stereotypy, a jakim cudem ta reklama stała się szykanowaniem mężczyzn?
  • Odpowiedz
@Mollina: Właśnie przestawiłaś podstawowy problem tej reklamy w jednym poście. Spot od Gillette wrzuca wszystkich facetów do jednego worka, oskarżając ich o cały zakres przewinień, od kompletnych bzdetów (mansplaining i scena na spotkaniu w jakimś korpo - zakładam, że to rekonstrukcja tworzenia tego potworka) po naprawdę ciężkie działa w stylu meetoo. Facet nagle dostaje na klatę spot pt. NO WIESZ STARY, MEETOO, CO NIE?! DA SIĘ LEPIEJ, OGARNIJ SIĘ, sugerujacy,
  • Odpowiedz
@Czesiowcy jeżeli cała paleta "są faceci, którzy zachowują się jak fallusy i tacy, którzy zachowują się godnie naśladowania" to dla Ciebie jeden worek, to chyba oglądaliśmy inne reklamy. Przecież tam było dokładnie pokazane, że naprzeciw złych postaw mamy dobre postawy, którym oni przyklaskują. Skąd to oburzenie i utożsamianie się z krytykowanym "obozem"?
  • Odpowiedz
@Falcon i to jest najlepsza odpowiedź jaką mogłam dostać, dziękuję :) Powinna polecieć na główną, bo jest tak obrazowa, jak żadne wypociny na wykopie. Serio, wielkie dzięki, to mi daje szerszą perspektywę, nie tylko na to co się dzieje z zachowaniem mężczyzn, ale też na moje własne w kontekście feminizmu. Komentarz miesiąca!
  • Odpowiedz