Wpis z mikrobloga

https://www.wykop.pl/link/4746653/o-co-chodzi-w-dzikowej-aferze-merytoryczne-wyjasnienie-bez-ideologii/

W międzyczasie podniósł się duży sprzeciw i niezadowolenie społeczne. Wtedy zamiast przyznać, że pomysł ministra Kowalczyka był nietrafiony (a merytorycznie o tym dlaczego taki był napiszę za chwilę, poniżej), zwolennicy i politycy PiS próbowali tworzyć szum informacyjny za pomocą zmanipulowanych danych, jak np. słynna już tabelka (szersza analiza tej kampanii dezinformacyjnej, którą warto przeczytać, znajduje się tutaj) czy nietrafione porównania do dzików w Niemczech (gdzie ich populacja jest o wiele większa), by nie przyznać się do popełnienia poważnego błędu. Oznaczałoby to otwarte stwierdzenie, że chciano niepotrzebnie wybić tysiące dzików, by dać rolnikom fałszywy powód do głosowania na PiS. Rządzący zrzucili winę na rzekomo niedoinformowanych naukowców i powołujące się na nich media, podczas gdy naukowcy od początku mieli rację.

Na koniec chciałbym dodać kilka słów od siebie, jako obserwatora wydarzeń, niezależnie od ustaleń faktów i merytorycznych przesłanek. Po pierwsze, uważam że nagonka na myśliwych jest nieuzasadniona. Spora część tego środowiska stanęła po tej samej stronie, co naukowcy. Po drugie, źródłem informacyjnego zamieszania są sprzeczne wieści pochodzące od rządu oraz niezgodne ze sobą dane ministrów z danymi Polskiego Związku Łowieckiego (PZŁ), jakie prezentowała rzeczniczka PZŁ. Szczerze przyznaję, że i ja chwilowo nie wiedziałem co mam o całej tej sytuacji myśleć ze względu na wszechobecną, wyrafinowaną dezinformację. W związku z tym nagonka na alarmistycznych ekoaktywistów jest także nieuzasadniona. Ofiarami nierozsądnej polityki ustawionej pod nadchodzące wybory padli myśliwi, rolnicy, hodowcy, naukowcy, ekoaktywiści, dziennikarze i oczywiście same dziki.

#polityka #dobrazmiana #zwierzaczki #neuropa #myslistwo
BojWhucie - https://www.wykop.pl/link/4746653/o-co-chodzi-w-dzikowej-aferze-merytoryc...

źródło: comment_uilxVerrkxEmCOn5sID7IE08Et4ELtOk.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach