Aktywne Wpisy

lubie-sernik +110
Minęła pierwsza w nocy, na nocną zmianę zaprasza Lubie Sernik
_
_
źródło: comment_1583279911Jai2Sc2xEziKA2iV3AtgYj
Pobierz
lubie-sernik +32
Daj plusa i będziemy w gorących rano
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: comment_1583279911Jai2Sc2xEziKA2iV3AtgYj
Pobierz
Wykop.pl
Mam u-----ą windę 10, chcę odpalić na HP 250 G5 z live USB linuxa minta żeby przekopiować sobie pliczki i porobić kopie zapasowe zanim zainstaluję na nowo windę. Problem polega na tym, że mint nie działa.
Włączam w UEFI bootowanie na USB, odpala się ładnie, mam możliwość odpalenia Minta albo normalnie, albo w trybie bodaj zgodności i tak dalej - cokolwiek bym nie wybrał, linux się ładuje, przeplata się widok z konsoli z logiem i po chwili komputer się najzwyczajniej w świecie wyłącza.
Dla testu wsadziłem starą płytę z Ubuntu 10.10 i tam live CD działa elegancko (co w niczym mi nie pomaga, bo nie ma żadnych sterowników + jest stary i nawet nie chce dzięki temu odpalić sieci = nie pomoże mi w robieniu kopii).
Ktoś wie co może być przyczyną? Testowałem wersje i 32 i 64 bity, pendrive podpinałem pod każdy możliwy port USB.
@p0lybius: jakim cudem Ubuntu 10.10 nie ma sterowników do USB? :)
Przy czym ja jestem w tych sprawach amatorem (a tym bardziej w linuxach) więc jest opcja, że po prostu jestem na to za głupi żeby znaleźć pendrive. Ale szczerze mówiąc wątpię
Komentarz usunięty przez autora
@p0lybius: nie, inaczej live nie miałby sensu. Wydaję mi się, że ten twój stary Ubuntu też się źle odpalił, skoro ani pen ani myszka ci nie działają. Ktoś inny musi ci pomóc, bo ja na razie nie mam żadnych pomysłów na twój problem,
Z tego co szukam w necie to może być problem z bootowaniem z USB, gdyż wypluwa mi taki komunikat: TSC_DEADLINE disabled due to errata, co google tłumaczy jako jakiś fail związany z nieaktualnym UEFI czy cuś. W każdym razie rozwiązaniem może być