Wpis z mikrobloga

Mireczki i Mirabelki, czy taki zestaw jest OK?

https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/procesory-45/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=439248

Przeznaczenie to gry (WoW, PoE głównie, jakieś starsze FPSy) + Internet. Cena mogła by być trochę niższa, więc jak można gdzieś przycebulić, to ja chętnie ()

#pcmasterrace #komputery #laptopy #informatyka #pytanie
  • 153
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@XkemotX: @Odczuwam_Dysonans: dziękuję mirki, jakbym mogła jakoś to bym wam jakieś wykopaki ze słodyczami wysłała za tę pomoc xD

Co do zestawów:

240 GB to trochę mało, specjalnie chciałam 500 GB bo to jest chyba taka optymalna ilość dla mnie. Na komputerze głównie gram w gry i siedzę w Internecie, dane trzymam w chmurze albo na dyskach w sieci, więc chyba duży SSD byłby dla mnie lepszy niż SSD
  • Odpowiedz
@Azulana Jak faktycznie na integrze laptopowej nie miałaś problemów z pingiem to serio wystarczy cokolwiek. Co do płyty to po prostu daje lepsze możliwości rozbudowy i sekcję zasilania pod OC, którego nie robisz. OC to w dużym skrócie zwiększanie napięcia ale przy tym częstotliwości pracy procesora żeby twn działał szybciej. To się tyczy też kart graficznych i RAMu. Co do dysku to tak, 240gb skończy się szybko przy tym o czym
  • Odpowiedz
@XkemotX: to ja jeszcze dodam kod, z którego korzystał ostatnio jeden Mireczek i działał: 7YI2XDCTNZ. Któryś zadziała.

Co do płyty to mimo wszystko, jak widać, nawet w tym zestawie poniżej 2000zł dla innej Mirabelki oparłem się o lepszą płytę. Ryzen 5 jednak będzie trochę bardziej wymagający od np Ryzena 3 + mamy pamięci działające wg profilu XMP itp. Lepsza sekcja zasilania to nie tylko wyższe możliwości OC, ale też stabilniejsze
  • Odpowiedz
@Azulana: zestaw spoko, aczkolwiek tak jak pisałem - raz, że dorzuć chociaż dyszkę do tej karty sieciowej z dwoma antenkami (a najlepiej napisz jaki masz router), dwa, że może jakaś tańsza, mniejsza skrzynka? Bo na upartego można to złożyć np w takiej małej, taniej obudowie. Albo trochę drożej w RG1. No albo zostawić RG4T, chociaż jest ona trochę "niepotrzebnie duża". Ale fajna :) poza tym jak najbardziej spoko,
  • Odpowiedz
@Azulana: czyli to jest UPC Connect Box i ma jak najbardziej 5GHz :) dlatego proponuję kartę sieciową na 5GHz - nie chodzi nawet o samą przepustowość, ale raz że 5GHz po prostu lepiej chodzi (np jeśli chodzi o pingi), a dwa, że pasmo jest mniej zapchane. Np wszystkie smartfony, pewnie lapki itp u Ciebie będą łączyć się po 2,4GHz z routerem. Za to na 5GHz ruch będzie dużo mniejszy, także
  • Odpowiedz
@Azulana: za tą cenę będzie jak najbardziej OK - ma jakieś filtry przeciwkurzowe, nie ma może konstrukcji skrzynkowej jak te wyższe modele, ale ogarnie i jest mała. Jasne, lżejsza i z cieńszej blachy niż takie RG4T czy nawet to RG1, ale za tą cenę ludzie chwalą, jak komputer ma stać w niewidocznym miejscu to płacenie za przeszkloną obudowę nie ma większego sensu :) za to kompaktowe rozmiary - jak najbardziej
  • Odpowiedz