Wpis z mikrobloga

Jakiś najtańszy zestaw arduino do nauki? Chciałbym się tego nauczyć ale nie chcę wtopić w to dużo kasy jeśli mi nie podejdzie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#arduino
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 15
@dejwis po co kupować gołego procka jak w tej samej cenie ma gotową płytkę z bootloaderem i może sobie programować dokładnie tak samo jak gołą atmegę
  • Odpowiedz
@ZaQ_1: chodzi o to czego może się nauczyć.
Poza tym ceny są zupełnie inne, procek dostaniesz za 10zl, a znajdź mi Arduino Leonardo w tej cenie
  • Odpowiedz
@ZaQ_1: Arduino korzysta Ci z gotowych bibliotek, nie spotykasz się tam z żadnym pojęciem rejestrów, obsługi przerwana...no ogólnie nic z dojrzałego programowania i obsługi sprzętu czy dokumentacji nie masz
  • Odpowiedz
@Marcin71200: ja się kiedyś najarałem i nakupowałem tego całego gówna za ponad tysiąc złotych, wszystko co się dało... efekt taki że w sumie nic z tego nie zrobiłem praktycznego, bo jak kupisz wszystkiego po trochu bądź zestaw startowy to się nic z tego nie da zrobić. Taki wtopiony hajs w sumie trochę.
  • Odpowiedz
@brakloginuf tego też się obawiałem, ale łączy mi się to z kierunkiem technikum i studiów, które planuję a z racji, że podoba mi się to co robię to chciałem też spróbować coś ponadprogramowo.
  • Odpowiedz
@brakloginuf ciężko mi powiedzieć, chciałbym coś znaleźć w takiej "racjonalnej" cenie, która pozwoli mi na robienie prostych rzeczy w celu ogarnięcia podstaw, jeśli już ogarnę podstawy to pewnie nie będzie mi już szkoda na następne rzeczy.
  • Odpowiedz
@Marcin71200: może Ci napiszę co ja bym zbudował na starcie, aby nie było za łatwe, ale za trudne też nie będzie, bo masz do obsługi właściwie wszystkiego biblioteki i na wszystko co proponuję znajdziesz gotowce, więc jakbyś się postarał to ze snipptetów byś to poskładał.

Moja propozycja to zbudowanie dwumodułowej stacji pogodowej, czego się nauczysz i z czego się ma składać?

- dwa takie moduły: https://allegro.pl/oferta/modul-wifi-esp8266-nodemcu-v3-do-arduino-7737061793 mają wifi, można programować w środowisku
  • Odpowiedz
@Marcin71200: no i polecę Ci jeszcze jakąś klawiaturkę czy coś, to kilka zł, a nieraz się przydaje opcja wymuszenia akcji na arduino. Kosztuje kilka złotych, ale wprowadzi Cię to do idei przerwań. Przykładowo naciśnięcie przycisku powoduje zmianę wyświetlanego tekstu.
  • Odpowiedz