Wpis z mikrobloga

@brakloginuf: nikt nie mowi o zostawieniu samemu sobie, mamy ksiązki, filmy i cale forum atnel od Kardasia, mamy Francuza, jest od groma swietnego materialu za darmo po ktore wystarczy siegnac.
Mam spore doswiadczenie na tym polu i wiem co mowie, arduino to gotowy produkt ktory daje zludne poczucie ze cos robisz i rozumiesz co robisz. Fajne, przyjemne no ok, wedlug mnie to produkt dla mlodziezy, jesli chcesz miec prawdziwy kontakt z
@brakloginuf: a Ty to nie #!$%@?, #!$%@?łeś go kompleksowym projektem, gdzie jak podłączy diode i mrugnie to bedzie sukces. Po prostu Arduino to jak lego duplo przy lego technic(surowy procek)
@dejwis ja właśnie pouczyłem się trochę Arduino i rozglądam się za projektem, który mógłbym napisać w czystym C. Jakieś pomysły? Wiem, że jest pełno przykładów książkowych, ale ludzie mają czasem lepsze pomysły. ( ͡º ͜ʖ͡º)
@dejwis arduino to mikrokontroler avr na płytce z podstawowymi elementami potrzebnymi do poprawnego zasilania i komunikacji z PC. To czy będziesz pisał w środowisku arduino i korzystał z domyślnego bootloadera, czy pisał w czystym c, albo assemblerze, i wrzucał hex przez programator isp, to tylko twój wybór.

Kolejna rzecz to cena. Arduino Leonardo kosztuje 4,5$ czyli jakieś 18zł, goła atmega32u4 30zł.
@ZaQ_1: Arduino to procesor, z wygranym bootloader'erem. Przy atmega 328p, jest to uno, inna specyfikacja jest mi nieznana, aczkolwiek jestem pijany. Wszakże, ratowanie środowiska naturalnego w formie sadzzenia drzew, jest moją idea, tak wydając krotność cenny, drzewo posądzić sobie możecie sami. Każdy upatrujący w tym wpisie sens proszony jest o napisanie wiadomości prywatnej..
Pozdrawiam serdecznie, moje imię znacie
@dejwis: jak ja lubie takich gównornych ekspertów z elektrody xd weź się nie zesraj. Może ma w kodzie maszynowym pisać, bo w sumie to nawet asm jest dla lamusów i żeby nie być porównanym do dziecka z klockami lego to trzeba zapamiętać wszystkie opkody
@Marcin71200: Jeśli nadal szukasz, to kup najtańszy zestaw startowy, byleby zrobić początki kursu (np. Forbot). Potem ogarniesz już jakiś projekt. Kupno zestawów za 400zł nie ma sensu, więc koledzy powyżej mają częściowo rację.
Jednak płytka prototypowa, rezystory itp. się przydadzą.
Sam prowadzę zajęcia z tego tematu i u mnie się sprawdza taka droga:
Najpierw 3 lekcje z Arduino (korzystamy z nano - są bardzo tanie z chin). Czasem ktoś coś upali