Aktywne Wpisy

michal-panicz +70
źródło: temp_file118440627767015163
Pobierz
SzubiDubiDu +574
W robocie siedziałem w pokoju bab, ale to było nieszczęście, codziennie słuchać o ich dzieciakach, przepisach na ciasto i planach na wakacje. Też wypytywanka co u ciebie, a jak tam, a co ty taki nierozmowny? Ciekawe co mam mówić jak dzieci brak, kasy na wakacje brak a blacha na ciasto zerdzewiała 20 lat temu xD
Przesadzili mnie do pokoju gdzie 90% ludzi jest w delegacjach i siedzę z jednym gościem. Nazwijmy go
Przesadzili mnie do pokoju gdzie 90% ludzi jest w delegacjach i siedzę z jednym gościem. Nazwijmy go

Wulkan tarczowy Tamu Massif znajduje się około 1000 mil na wschód od Japonii i jest największą strukturą podwodnego wzniesienia Shatsky Rise, które powstało 130-145 milionów lat temu wskutek licznych erupcji wulkanicznych. Przed dokładnym zbadaniem wulkanu w 2013 sądzono, że jest to system wielu mniejszych wulkanów, tak jak np. Wielka Wyspa na Hawajach. Jednak wylewy lawy, rozłożone w różnych kierunkach, okazały się pochodzić z jednego centralnego źródła w pobliżu środka masywu.
Tamu Massif to największa pojedyncza struktura wulkaniczna odkryta dotychczas na Ziemi. Być może istnieją większe wulkany, gdyż istnieją większe struktury, takie jak Płaskowyż Ontong Java, ale nie wiemy czy te struktury to pojedynczy wulkan czy wiele wulkanów.
Wulkan nie jest wysoki, ale bardzo szeroki, więc nachylenie stoków jest bardzo łagodne. Gdybyśmy stanęli na jego krawędzi, to mielibyśmy problem z określeniem, w którą stronę stok jest nachylony. Nachylenie w pobliżu szczytu sięga 1°, na zboczach maleje do 0,5° i staje się jeszcze mniejsze przy podstawie. Małe nachylenie zbocza jest prawdopodobnie skutkiem dużego tempa wylewu lawy lub jej małej lepkości. Wiemy, że to pojedynczy gigantyczny wulkan stworzony przez lawę wylewającą się z pojedynczego punktu, przez co powstała szeroka struktura podobna do tarczy. Wcześniej tego nie wiedzieliśmy, gdyż tak wielkie płaskowyże są ukryte pod powierzchnią oceanu.
Powierzchnia Tamu Massif wynosi około 311 000 kilometrów kwadratowych, jego wysokość to ok. 4400 metrów. Dla porównania, Mauna Loa, największy aktywny wulkan na powierzchni Ziemi zajmuje obszar około 5200 km2. Marsjański wulkan Olympus Mons, który jest najwyższą znaną górą w Układzie Słonecznym, ma objętość jedynie o 25% większą niż Tamu Massif.
Wulkan rozpoznano dzięki wielokanałowemu profilowaniu sejsmicznemu oraz próbkom skał uzyskanym w programie badawczym Integrated Ocean Drilling Program (IODP). Nazwa wulkanu, Tamu, jest akronimem nazwy Texas A&M University.
#ciekawostki #geografia #gruparatowaniapoziomu #nauka
źródło: comment_9vGykLZ8J1FpUcbEi6Vm38Pa289HtQTL.jpg
Pobierzźródło: comment_WuXqWO8GrOV30VGkfsbvUidy4dQb5mWW.jpg
Pobierz