Aktywne Wpisy

Essapierds2007 +30
To jest chyba jakiś żart. Kupiłem najbardziej polecany model przez wykopków z #modameska i zobaczcie jak to wygląda. To tak ma leżeć? Mam 18 lat i chcę być wyglądać modnie. #kiciochpyta
źródło: comment_qOR5xYw7S75dR5qJLtxVb8fwjkf2j5Bb
Pobierz
PetalMind +181

#pieniadze #inwestycje #akcje
Komentarz usunięty przez moderatora
@overjoyed: W czym to byłoby lepsze? Bo wydaje mi się, że stopa zwrotu będzie o wiele niższa.
@hotpizza: Ale w czym byłoby to lepsze? Bo z tego co mi wiadomo to mieszkanie pod wynajem wolno się zwraca.
@overjoyed: Na jakiej podstawie? 10 lat temu (czyli niedawno) ceny nieruchomości spadły o kilkanaście procent.
Dlatego inwestuje sie tam, gdzie ceny niższe w porównaniu z resztą kraju lub regionu a ceny mają tendencję wzrostową.
Osobiście podzieliłbym to tak:
- 20% - obligacje skarbowe (najpewniej amerykańskie, może niemieckie)
- 55% - akcję (z tym, że te 55% podzieliłbym na rynki rozwinięte i rozwijające się w stosunku 1 : 3)
- 10%
Komentarz usunięty przez autora
W nieruchomosci bym nie szedl, bo krach wiekszy niz ten z 2008 jest za rogiem no i osobiscie wiecej % dalbym w kruszce (zloto) - ale nie jestem zadnym ekspertem¯\_(ツ)_/¯
@Nartenlener: Dlatego chcę zainwestować w indeks, który skupie 30 spółek.
Tak jak tu inny piszą dywersyfikacja to podstawa (ale taka mądra, skrojona pod Ciebie, Twój kapitał i potrzeby).
Na pewno zainteresowałbym się obligacjami skarbowymi
Co do zaproponowanego podziału, to dobrze ze zaznaczyles ze Ty byś tak zrobił bo kolega moze miec zupelnie inne potrzeby i strategię i to moze mu zupelnie nie odpowiadac. Widzę jeden duzy problem - ryzyka walutowego: obligacje zagraniczne, kruszcze ceny w USD, zagraniczne rynki akcji... Zyski wypracowane przez