Wpis z mikrobloga

@FlameVinci: Dlaczego? Przecież wszystkie nowe auto bardzo podrożały w ciągu ostatnich 6 lat. Przykłady: BMW 5 f10 525d w 2012 200k, rok temu/dzisiaj w nowej generacji 240k i to golas. Skoda fabia golas w 2014 - 36k, golas (choć z klimą) dzisiaj 43k. Bmw 1 golas 2014 rok 89k, dzisiaj 112k.

Wszystkich ich tam #!$%@?ło. Inflacja w cenach aut jest znacznie większa niż ta ogólna. Myślałem na studiach że jak zacznę
@FlameVinci: 76 tysiaków za Corollę w golasie i kosiarką 1.2 pod maską... Chyba trochę przeginają pałę. Nie wróże im sukcesów na rodzimym rynku, zwłaszcza że usprawnienia jakie poczynili typu sztywność nadwozia, środek ciężkości itp. nie interesują potencjalnych klientów Corolli. Jak ktoś chce mieć sztywny samochód z niskim środkiem ciężkości i dobrym rozkładem masy to kupuje BMW a nie kompakta z Japonii.
@FlameVinci: @cwlmod: @snwptest: @Crow7422: @bidzej: @chwed: @jaceks653:
Pojawił się oficjalny cennik https://www.toyota.pl/new-cars/corolla/2019

Aktualnie jeżdżę BMW E46 330i. Głównie śmigam do pracy - 4,5 km w jedną stronę (trasa w mały mieście). Po pracy lecę na jakieś zakupy i raz na jakiś czas dłuższa trasa - 50-200 km. Raz w roku dłużę wyjazdy - 800- 2000 km w jedną stronę. Aktualny samochód ma bardzo duże spalanie,
@pawel86: Mam poprzednią generację i bardzo się motam nad kolejną. Ma wszystko to czego brakuje w poprzedniku. Głównie więcej buta, podobno sztywniejszy układ kierowniczy, no i wygląd to przepaść.
Tylko sporo bym wyszedł w plecy odsprzedając swoją, ehh... ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@pawel86: Przejedź się najpierw a) toyotą b) hybrydą z CVT, i dopiero wtedy się dalej zastanawiaj. Jeśli podoba ci się jak twoje BMW jeździ tylko boli cię spalanie to się człowieku załamiesz. Ten dźwięk kosiarki powodowany przez CVT jest dla mnie czymś przez co nigdy nie kupię hybrydy.
@pawel86 1.4 140 km benzyna, spalanie średnie 6,5 , codziennie trasa 100km z czego 20 minut w korkach. Jak nie ma korka to wychodzi 5.5 przy grzybowej jezdzie. Jak pierwszy raz wszedłem to ceeda to poczułem się trochę jak w E46(moja pierwsza myśl) umów się na jazde, może Ci się spodoba:)
@pawel86: Mam sedana poprzednią gen. Najmocniejsza wtedy dostępna czyli 1.6 132KM manual.
Spalanie jest wg mnie super.
Tempomat 90km wychodzi katalogowe 4.9l, przy 120 nie testowałem, jeśli Ci zależy mogę za jakiś czas sprawdzić.
Miasto średnio 7-7.5l, krótkie trasy.
Trasa jadąc normalnie, ~6-6.5l
Auto jeździ 95% krótkie trasy, do pracy w centrum 10km, wracając do sklepu bądź 2 i do domu na obrzeża miasta.
W Warszawie zapewne było by więcej, chociaż