Wpis z mikrobloga

#windows #problem #informatyka
Mirki no zaraz nie wytrzymie, czy jest jakiś sposób na aktualizację windowsa 10 do stanu gdzie jest używalny? Czysta instalka lata aż miło, prawie ramu nie zużywa, na procku w ogóle nie siedzi, wszystko działa. Tylko sterowników trzeba trochę poszukać i z tyłu głowy siedzi, że w sumie fixów na security też dużo nawrzucali przez lata.
Po updatach: jedyna działająca przeglądarka to Edge (chrome nie wczytuje stron w ogóle), ramu zajęte prawie 40%, procesor cały czas leci na wysokich obrotach (tryb auto, chodzi 2 razy głośniej przez to) i skacze użycie 10-40% cały czas.
Dodatkowo non stop mieli po dysku systemowym. Normalnie jakby wirusy do kopania trzymali w tych update
(°°

Da się to jakoś naprawić czy tylko #linux ? A do gier postawić małą partycje z win10 gdzie nie zrobię żadnego update?
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cavalorn: Jak się męczysz na Win10, to moja propozycja: wróć do Win 8.1 64bit, wyłącz aktualizacje poza antywirusem i będzie śmigać. Ja tak zrobiłem.
  • Odpowiedz
@Hajduszoboszlo: Ta... 8giga ramu z czego 3giga zarąbane nie wiem czy, bo zero uruchomionych aplikacji.
Włącza się kupę czasu a jak dostanie aktualizację, to jak wiadomo i naście minut można czekać.
To jest poważny, komercyjny system... ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@defoxe: "nie wiem czym" - to sprawdź? Może jest to zarezerwowana pamięć ale nie używana, taki swap.
Nigdy nie miałem problemów z windą, zawsze mi się uruchamiał bardzo szybko i często kładzie Linuxa na łopatki pod tym względem
  • Odpowiedz
i często kładzie Linuxa na łopatki pod tym względem

@Hajduszoboszlo: Żartujesz... Debian 9 wciąż działa bardzo dobrze na 1 giga ramu i starych procesorach.
Odpal proszę Windows 10 na takiej konfiguracji.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@defoxe: @Cavalorn: RAM system zajmuje po to żeby szybciej strony się uruchamiały, po to jest ta pamięć żeby z niej korzystać. Jak długo dałeś mu popracować po aktualizacjach? Często są taski które reindeksuja dane w systemie, I to może mieć wpływ. Sprawdź co to za procesy za pomocą Resource Explorera to może da Ci to podpowiedź który komponent zużywa Ci zasoby, żeby go przyciąć czy wyłączyć.

Nie wiem
  • Odpowiedz
A pisanie ze sprawdź se na 128 mb ramu jest bez sensu. To nie 2003 rok

@Hajduszoboszlo: Dając słabe zasoby sprzętowe można zweryfikować który program jest optymalniej napisany.
Tyle. Zawsze tak było, jest i będzie.
  • Odpowiedz
@Koliat: @defoxe: @Hajduszoboszlo: A jakiś pomysł dlaczego robi przerwy w połączeniu internetowym przez przeglądarkę? To czy strona się otworzy od razu, po 5 minutach czy error to w tej chwili loteria. Na Edge wszystko śmiga. Problem występuje na więcej niż jednym komputerze w domu i tylko po aktualizacjach.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@Cavalorn: Czy dobrze rozumiem: instalujesz win10 ze starego iso, potem wszystkie update w krótkim czasie i wtedy zaczyna zwalniać? Może ściągnij ze strony MS ich najnowsze iso i z niego wykonaj czystą instalację.
Po aktualizacji windows zużywa sporo czasu i mocy obliczeniowej na optymalizację zaktualizowanych bibliotek już kiedy masz dostępny pulpit.
Sterowniki? Nie instalują się automatycznie?
Co do przyczyny: może zajrzyj w menedżer zadań, przemyśl czy nie instalowałeś czegoś podejrzanego
  • Odpowiedz
równie dobrze możesz powiedzieć że Gothic 1 jest lepszy od Wieśka 3

@Hajduszoboszlo: Porównujemy dwa najnowsze systemy operacyjne z jednej epoki a nie gry z różnych epok.
Jeśli ktoś napisze program który wykona działanie w 1s a inny program na tym sprzęcie będzie wykonywał się 5s, to który jest lepiej napisany?
  • Odpowiedz
Może jest to zarezerwowana pamięć ale nie używana, taki swap.

@Hajduszoboszlo: No ale swap z zasady jest po to by odciążyć RAM, a ja mówię o zajętości RAM.

RAM system zajmuje po to żeby szybciej strony się uruchamiały

@Koliat: W moim przypadku Win10 bez włączonej żadnej aplikacji (na której ja pracuję) zajmuje 3 giga ramu, czyli mniej więcej tyle co 10 aplikacji na Linux, w tym Firefox z
  • Odpowiedz