Machnęłam najpierw keto pasztet z przepisu Oli ale brakowało mi jakiegoś fajnego dodatku więc zrobiłam marynowaną czerwoną cebulę. Taka cebulka jest świetnym dodatkiem do mięs, burgerów czy sałatek. Jest chrupiąca, octowa, ostra z fajnym aromatem cynamonu. Polecam :)
Na 0,5l słoik: 3 średnie czerwone cebule 150 ml białego octu winnego 150ml wody Po ½ łyżeczki nasion : kolendry, gorczycy, pieprzu 1 laska cynamomu 1 papryczka chili ( u mnie habanero)
Czerwoną cebulę pokroić w plasterki i ułożyć w słoiku. Resztę składników zagotować. Gorącą zalewą zalać cebulę, słoik zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Jest gotowa już po kilku godzinach :)
Nie mam pojęcia jak i czy w ogóle da się określić makro takich przetworów, więc nie liczę :)
@chixi: czy zamiast octu winnego można dać zwykłe wino?
@MilionoweMultikonto: wtedy Ci się nie zamarynuje. Możesz nie zamykać słoika to z wina zrobi Ci się ocet winny. Ale taki proces będzie duuużo dłużej trwał. Zawsze możesz użyć innego octu.
Taka cebulka jest świetnym dodatkiem do mięs, burgerów czy sałatek. Jest chrupiąca, octowa, ostra z fajnym aromatem cynamonu. Polecam :)
Na 0,5l słoik:
3 średnie czerwone cebule
150 ml białego octu winnego
150ml wody
Po ½ łyżeczki nasion : kolendry, gorczycy, pieprzu
1 laska cynamomu
1 papryczka chili ( u mnie habanero)
Czerwoną cebulę pokroić w plasterki i ułożyć w słoiku.
Resztę składników zagotować.
Gorącą zalewą zalać cebulę, słoik zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Jest gotowa już po kilku godzinach :)
Nie mam pojęcia jak i czy w ogóle da się określić makro takich przetworów, więc nie liczę :)
Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
Miłego dnia (。◕‿‿◕。)
#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
źródło: comment_xwkhJc8N7ZTuGc3a8ghQr6DyTlOgeNdp.jpg
Pobierz@chixi: Nie wydaje mi się żeby makro się jakoś szczególnie zmieniały. A jeśli już to węgle pójdą w dół
Generalnie fajny pomysł, muszę przetestować. Ale nastawiłem własny ocet jabłkowy, to może na nim :)
@MilionoweMultikonto: wtedy Ci się nie zamarynuje. Możesz nie zamykać słoika to z wina zrobi Ci się ocet winny. Ale taki proces będzie duuużo dłużej trwał. Zawsze możesz użyć innego octu.
Komentarz usunięty przez autora