Wpis z mikrobloga

Czy to jest standard o 7 rano na Saskiej, że jest ponad 40 osób do oddawania? Normalnie chodzę koło 9-10 i jest koło 10 osób przede mną, a i tak czeka się 1h na swoją kolej. Myślałem, że przyjdę wcześniej i będzie luźniej, ale k--w mnie strzelił i wyszedłem.
Myślicie, że cały dzień tak będzie? O której może się rozluźnić? I tak już mam dzień wolny, więc po prostu chcę uniknąć kolejki.
p.s. rozumiem, że jutro 1.01 i ludzie chcą mieć dzień ekstra dzień wolny, ale nie spodziewałem się takiego zatrzęsienia.
#warszawa #krwiodawstwo
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tage: @emenems: @elbereth: Byłem wczoraj na saskiej pod koniec dnia i babki przez 50 minut mówiły między sobą, że dziś to luzik, ale jutro to będzie walka i katorga. I teksty "Ty masz dobrze, bo będziesz na pełnej, a ja na płytkach"
  • Odpowiedz
@Keepor przecież płytki powinny być dla nich lepsze :p średnio 5x mniej pacjentów (bo 5x dłużej trwa oddawanie) a raptem 2x dłużej założenie... I ludzie na płytkach już wiedzą z czym to się je, a nie 'hihi zrobię sobie wolne' i ciemno przed oczami
  • Odpowiedz
@emenems: Trochę tak, ale po zmianach maszyn jest więcej obsługi, no i zmiana sprzętu wymaga siły. Byłem w pierwszym lub drugim dniu nowych aparatur i dokładnie pamiętam walkę z wyjmowaniem tego "wkładu". Dziś idzie im to zgrabniej, nie wiem czy nowym sposobem robią czy wyrobiły się :P Swoją drogą wiesz jak się przelicza nowe wartości z płytek? 1j KKP + 1j. FFP
  • Odpowiedz
@Keepor: 1j KKP to jest 0.5L, 1j FFP to jest 0.07L. W sensie płytki jak dotychczas i 210ml osocza, które jest dzielone na 3 przeliczniku.
  • Odpowiedz
@tage: Dzięki, czyli na plus.
Było 250 Separator (500 pełnej), później 270 Separator (540) i teraz znowu zwiększyli do 570. U mnie co prawda to nic nie zmienia. Nadal 8x płytki do osiemnastki, ale innym może przybliży.
  • Odpowiedz
@emenems: Jak będziesz miał 6l to powiedz pielęgniarkom, że chcesz odebrać pierwszy stopień. Może Ci pomoże w kolejkach do lekarza, zniżkom na leki czy coś. Drugi stopień chyba nic nie daje, wiec nie ma potrzeby odbioru.
  • Odpowiedz
@Keepor: tzn. przez chwilę brali te 270, ale i tak było liczone jako 500ml. Teraz z tym osoczem rzeczywiście jest zwiększone.
@emenems: wniosek o kartę ZHDK składa punkt krwiodawstwa w twoim imieniu. Jak przebijesz daną liczbę po prostu prosisz w rejestracji o to. Później dostajesz info kiedy zgłosić się do PCK po tę kartę.
  • Odpowiedz
@Keepor: tak mi pani powiedziała, ale może źle zrozumiałem. Ja mam tylko jeden wpis z tym 270. Miesiąc później już było płytki+osocze.
  • Odpowiedz