Wpis z mikrobloga

Tak sobie myślę o tym całym filmie "Kler". Jak bardzo trzeba nie mieć życia, żeby chcieć iść do kina popatrzeć jak kilku aktorów przebranych w sutanny i koloratki przeklina i odgrywa inne gorszące scenki. No bo po co ktokolwiek idzie na ten film? Dowiedzieć się czegoś? No chyba nie, bo to przecież nie dokument; a o rzekomej pazerności i innych występkach kleru oni już przecież wiedzą bez tego filmu.

Gdyby na przykład mi, katolikowi, ktoś powiedział, że jakiś prawicowy homofobiczny reżyser nakręcił film "Geje" o takiej właśnie tematyce to kompletnie nie byłbym zainteresowany poświęceniem swojego czasu i pieniędzy na obejrzenie takiego dzieła. Mam swoją opinię o gejach i wyobrażenie o tym co robią i zupełnie mi nie w smak, żeby oglądać to na ekranie. Tymczasem na Kler poszło już podobno 2 mln ludzi, w znakomitej większości ateistów, antyklerykałów i innych lewaków.

Serio. Nie ogarniam.

#kler #niepopularnaopinia #bekazpodludzi #bekazlewactwa
Pobierz mateusza - Tak sobie myślę o tym całym filmie "Kler". Jak bardzo trzeba nie mieć życi...
źródło: comment_G9vox0prYPvfzAiEVPnS64EHGHAT43kz.jpg
  • 71
@UszyKatiuszy: Nie wiem o jakiej aferze niszczącej kościół mówisz. Ludzie będą od kościoła odchodzić tak czy inaczej bo jest to spowodowane narastającymi wpływami lewicowych ideologii i choćby konsumpcjonizmem. Napiszę jeszcze raz - wszyscy główni bohaterowie tego filmu są postaciami negatywnymi jednoznacznie. Jak zapewne wiesz że tematem filmu jest Kler czyli pewna grupa społeczna. I nawet niewinny "pedofil" był fatalnym księdzem w tym filmie - chciwy, traktujący bycie księdzem jak robotę do
Podobnie jak trzeba mieć #!$%@? w głowie, żeby iść i patrzeć jak przebrany facet w sutannę odpierdziela jakiś szajs przed tłumem ludzi i opowiada o jakimś starym gościu na chmurce i jego synu, cieśli który na ironię losu został przybity do kawałka drzewa.( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Saute: czy ty właśnie przyznałeś, że widzowie tego filmu są tak samo „głupi” jak katole :-)?
@mateusza: XDDD przecież każdy film można podsumować " na #!$%@? iść, przecież to nie dokument" xD no #!$%@? xD
Kler to zajebisty w mojej opinii film, który z klasą, elegancko i skutecznie uciera nosa i katolikom jak i antykatolikom.
No bo po co ktokolwiek idzie na ten film? Dowiedzieć się czegoś?

@mateusza: no ja się wybieram bo generalnie widziałem kilka filmów Smarżowskiego. Wprawdzie dźwięk jest realizowany tragicznie (z czego on sam sobie zdaje sprawę), ale lubię oglądać aktorów z którymi współpracuje, pracę kamer, reżyserię i ten "barwny" sposób w który buduje sceny.
@ediz4: mówię o całej nagonce, którą katolicka część społeczeństwa szerzy. A co do Jakubika to nie, nie był jednoznacznie negatywny. Pieniądze brał, fakt. Spowiedź ukazana jako "odbębniona", ale nie raz spotkałam się z księdzem, który tak robił (zabawa telefonem podczas spowiedzi to najgorsze co mnie spotkało, o masowym dawaniu tej samej pokuty już nie będę wspominać).ale z drugiej strony wspierał dzieciaki, troszczył się o nie. Kasy od księdza pedofila też nie
mówię o całej nagonce, którą katolicka część społeczeństwa szerzy

@UszyKatiuszy: Kilka komentarzy to nie nagonka. Za dużo wykopu. Jak widać pomimo oblężenia wejść kinowych przez katolików film obejrzało ponad 1,5 mln ludzi.

Pieniądze brał, fakt. Spowiedź ukazana jako "odbębniona", ale nie raz spotkałam się z księdzem, który tak robił (zabawa telefonem podczas spowiedzi to najgorsze co mnie spotkało, o masowym dawaniu tej samej pokuty już nie będę wspominać).ale z drugiej strony
@mateusza: Powodow jest tyle, ilu ludzi. Ciekawosc, chcec wyrobienia sobie zdania etc. Chodzi na ten film mnostwo starszych ludzi, po 50, ktorzy chodza do kosciola i mienia sie katoliczkami, jak ty. Bo maja jeszcze na tyle otwarte oczy. Ty nie masz.

Naprawde, nie musisz rozumiec, jestes zbyt twardoglowy na jakas inwencje myslowa. Uprasuj sobie spodenki, koszulinke, przecwicz paciorek i #!$%@? do kosciolka jutro, ukoic nerwy slowami chrystusa. Ament.
@ediz4: jakiej dyskusji? To że kościół ma wady to fakt, który nawet księża przyznają (patrz chociażby wypowiedź Szustaka), Smarzowski tylko je wytknął po kolei. Też na swojej drodze spotkałam wielu dobrych księży, ale nie oczekuje od razu, że w filmie musi być chociaż jeden w pełni nieskazitelny ksiądz, tak jak teraz musi być chociaż jeden czarny, inaczej film do wyrzucenia bo rasizm. To jest fikcja, wizja autora, a nie rzeczywistość.
To jest fikcja, wizja autora, a nie rzeczywistość.

@UszyKatiuszy: To po kiego grzyba jest reklamowana przez twórców jako głos w dyskusji? Ten musi być uczciwy i wyważony. To tak jakby brać na tapet Botoks i rozmawiać na temat naprawy służby zdrowia.
@Royal_Email: A Ty jesteś z tych co napierdzielają komentarze nic nie wnoszące do dyskusji?
@ediz4: nie słyszałam, żeby był tak nazywany (może po prostu o tym nie słyszałam, nie mowie ze nie mógł być tak nazwany). A nie musi też być wyważony. To cecha filmów Smarzowskiego - są przerysowane. Każdy twórca ma swój styl i Smarzowski wybrał taki sposób. Botoksu nie widziałam, to się nie wypowiadam, ale dla mnie kler, choć nie był pozytywnym filmem, to jednak pozostawiał takie wspomnienie, że jest jeszcze dobro, o
@UszyKatiuszy: Przecież film pojawił się na sztandarach wszelkiej maści ateistów. Ja już zaczynam wstydzić się że należę do tego środowiska. Nie widziałaś botoksu? To poczytaj to
https://www.wykop.pl/link/3944853/szkodliwy-spolecznie-film-bardzo-dobra-recenzja-botoksu/
Podobny film o służbie zdrowia jest opisywany jako szkodliwy społecznie - główna wykop ( ͡° ͜ʖ ͡°) Film o klerze - genialna prawda o kościele. Czy to aby nie wielka hipokryzja wykopu?

No dobra, z opisu wynika, że Vega zagrał
@ediz4: "pokazuje to wszystko, jakby nic innego się w nich nie działo" może to jest zdanie klucz? Jak widać po Klerze są osoby, które potrafią dojrzeć dobre cechy. Tak jak mówiłam, Botoksu nie widziałam, więc samo czytanie opinii o nim nic mi nie da. Jeśli kiedyś obejrzę na pewno dam ci znać i porównam do Kleru. Zresztą poziomów porównania tych filmów może być wiele. U Smarzowskiego przerysowanie jest obecne w każdym