Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 71
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mateusza: Nie widziałem tego filmu, ale moim zdaniem, żeby oceniać coś takiego jak film to powinieneś go obejrzeć, żeby w ogóle było wiadomo z czym masz problem. Serio.
  • Odpowiedz
@mateusza ludzie chodzą do kina, żeby obejrzeć dobry film. "kler" miał dobre opinie, nośny temat, a poza tym sam smarzowski to głośne nazwisko (poprzedni "wołyń" też przecież miał bardzo wysoką frekwencję). A poza tym w filmach nie chodzi tylko o miłe i dobre historyjki. Ludzie czasami chcą pójść do kina i dostać obuchem w twarz i może doznać jakieś refleksji. Nawet jeśli rzeczywistość w takim filmie jest czasami mocno przerysowana, jak
  • Odpowiedz
@mateusza: IMO, aby recenzować film, wypadałoby go najpierw obejrzeć, kolego. Sam film nie jest do końca jednoznaczny i paradoksalnie może przynieść kościołowi korzyści (np. może zostaną podjęte próby usunięcia z niego patologii, a nie zamiatania jej pod dywan). Nie jest to dokument, a widziałem w necie wypowiedzi dwóch księży i oboje stwierdzili, że sytuacje pokazane w filmie w kościele się zdarzają.
  • Odpowiedz
@ediz4: ale ja nie mowie, że to jest dobre. Chodzi mi o fakt, że jest pewne rozróżnienie na tych co się potrafiā do błędu przyznać i mimo wszystko ciężar odpowiedzialności (jaki by on nie był) przyjąć, a tych, którzy wszystko tuszują, ukrywają i się wybielają.
Po prostu to nie jest czarno-białe ukazanie świata wewnątrz kościoła. Ludzie są różni, różne rzeczy robią - czasem złe, czasem dobre. I to się tyczy
  • Odpowiedz