Wpis z mikrobloga

Mirki mam problem z esp8266, z którym siedzę od kilku dni ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Choćbym nie wiem co robił nie jestem w stanie połączyć się z shellem nodemcu za pomocą UART przez raspberry pi. Jest to dla mnie i tyle dziwne, że nie jestem w stanie połączyć się tylko z shellem bo np sam układ przez uart mogę już flashować bez problemu. Sprawdzałem na różnych romach w tym nawet prostym programie, który wypisuje w kółko to samo na wyjście i także nie działa - wypisuje krzaki.

Na początku byłem przekonany, że to może jest wina zasilania z raspberry pi, ale sprawdziłem inne rozwiązania w tym zasilanie przez 2 paluszki AA oraz zewnętrzne zasilanie przez stabilizator 3.3V 800mA podłączony do USB. Efekt jest ten sam.

Ogólnie efekt jest taki, że gdy wcisnę przycisk reset na esp to dostaję krzaki na wyjściu, czerwona dioda esp przygasa a sam moduł powoli zaczyna się dosyć solidnie grzać. Zauważyłem, że czasami jak uruchomię esp jednocześnie z maliną to da się z nim "porozmawiać". Bardzo rzadko zadziała również poruszanie rezystorem podłączonym do CHPD.

https://i.imgur.com/ni0Bf09.png

Dla upewnienia się jeszcze czy to sam moduł nie jest uwalony, kupiłem adapter USB i przez niego komunikacja działa:

https://nettigo.pl/system/images/2893/original.JPG

Mam podłączone ESP8266 do raspberry pi tak jak na tym schemacie (zamiast konwertera jest serial port maliny, zasilanie jest zewnętrzne). Moduł jest oznaczony przez chińczyka jako ESP8266 ESP-01.

#esp8266 #raspberrypi #elektronika i #linux bo nie mam pewności czy to nie dotyczy bezpośrednio ustawień #raspbian
Kryspin013 - Mirki mam problem z esp8266, z którym siedzę od kilku dni ( ͡° ʖ̯ ͡°)

...

źródło: comment_eQi1ANUQcYGsPJFukS2qxQvfJYcRvNxd.jpg

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kryspin013: A w malinie masz włączony UART i odpiętego shella od uartu? Normalnie po tym UARTcie zgłasza się shell jak przez ssh. Dla sprawdzenia możesz podpiąć tam tę przejściówkę USB-UART do maliny i PC.

Jak tam podłączysz ESP to zgłupieje.

W
  • Odpowiedz
@jaguar963: Jak zmierzyć napięcie w malinie na UART? Standardowo malina ma logikę 3,3V.

jakie napięcie ma raspberry na porcie uart? Masy układów i zasilania masz połączone?

Nie wiem tzn RPi i stabilizator dla esp mają wspólne źródło zasilania. Jak miałem zasilane esp bezpośrednio z maliny to miałem to samo. No i esp w tym stanie (po przyciśnięciu reset) stosunkowo dużo prądu pobiera i ma przygaszoną
Kryspin013 - @jaguar963: Jak zmierzyć napięcie w malinie na UART? Standardowo malina ...

źródło: comment_k2EauZGFxVyPxbSPPhcDdpFodoMyb1G3.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
No i esp w tym stanie (po przyciśnięciu reset) stosunkowo dużo prądu pobiera i ma przygaszoną diodę.

@Kryspin013: Mireczku a o tym rezystorze 10k między VCC i reset to pamiętałeś? jak go nie masz, albo masz sporo mniejszy to resetem robisz zwarcie zasilania do masy
  • Odpowiedz
A w malinie masz włączony UART i odpiętego shella od uartu?

@QBA__: Jakbym nie miał to bym chyba nie mógł sflashować esp za pomocą maliny. No i jak włożę esp pod odpowiednim kątem do gniazda to czasami działa, ale z automatu przestaje po wciśnięciu przycisku reset na esp.

Ale tak, jak coś to w config mam enable_uart=1 a mój cmdline wygląda tak:
dwc_otg.lpm_enable=0 console=tty1 root=PARTUUID=ec1dc5b5-02 rootfstype=ext4 elevator=deadline fsck.repair=yes rootwait quiet
  • Odpowiedz
@Kryspin013:
Jeśli chodzi o te krzaki z początku co na screenie, to widzę dwie możliwe przyczyny:
- Tam jest Fatal exception zgłaszany i czytelny dla człowieka przez OSESP- czyli Twój program się wypierdzielił. Same krzaki wyglądają jakbyś wypisywał na uart jakiś losowy obszar pamięci do momentu aż nie trafisz na jakiś zakazany obszar nie do odczytu. Typowe dla wypisywania stringa bez NULL terminatora.

- możliwe też że są to informację z
QBA_ - @Kryspin013: 
Jeśli chodzi o te krzaki z początku co na screenie, to widzę dw...

źródło: comment_p9XE1Cbaa0YAKPPnjpa0kEb7c8OCOt7E.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Tam jest Fatal exception zgłaszany i czytelny dla człowieka przez OSESP- czyli Twój program się wypierdzielił.

@QBA__: Nom, byłoby spoko gdyby to był mój program. To firmware nodemcu. Żaden kod nie działa u mnie z uartem w malinie. Za to każdy kod czy to mój czy jakiś inny firmware działa bez problemu na adapterze usb.

- możliwe że są to informację z OSESP nadawane
  • Odpowiedz
@Kryspin013:
Kurde dziwne, w taki m razie podejrzenie mam tylko jedno - niestabilne połączenia, i jak nie bardzo łączy to na RX ESP lecą jakieś losowe krzaki. firmware nodemcu próbuje je interpretować i się wywala.

Zastanawiam się też czy malina ma wystarczająco mocne wewnętrzne rezystory pull up( czy są włączone podczas pracy w trybie UART), i czy jakby jej pomóc to by się nie poprawiło. UART ma stan dominujący 1.
QBA__ - @Kryspin013: 
Kurde dziwne, w taki m razie podejrzenie mam tylko jedno - nie...

źródło: comment_OEryq6dMmoyG6MHMoMixQZiQY5eeBtLm.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@jaguar963: Może dopiszę więcej szczegółów. Korzystam z takiego adaptera wpiętego w breadboard. Zmierzyłem napięcie na zaciskach esp i przy normalnym włożeniu modułu do adaptera jest ~3,3V. Po wciśnięciu i puszczeniu reset napięcie spada do ~1,8V i tak zostaje... Moduł się nagrzewa i pojawiają się problemy. Bez adaptera oczywiście te same problemy były.

Co do sprawdzenia to nie bardzo wiem co mam sprawdzać. Wszystkie połączenia są w porządku - nie ma
Kryspin013 - @jaguar963: Może dopiszę więcej szczegółów. Korzystam z takiego adaptera...

źródło: comment_N4HGm8R5dAjHm91GjrNIBOwjca8m0Q3t.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@jaguar963: @QBA__: A właśnie miałem pisać... Podłączyłem bezpośrednio CHPD i Reset pod 3,3V (zgodnie ze chematem, po prostu wywaliłem tylko rezystory zastępując je bezpośrednim połączniem) i nie jest idealnie ale pozbyłem się większosci problemów. Reset dalej nie działa dobrze ale mam pełny dostęp do shella, ESP się nie grzeje i nie ma takiego spadku napięcia na zaciskach ( ͠° °)

edit

albo inaczej,
  • Odpowiedz