Aktywne Wpisy

winsxspl +1
pytanie do samochodziarzy, jak wy robicie?
bo spotykam się w internecie z kłótnią gen Z z resztą ludzi odnośnie stawiania auta xD
#samochody #motoryzacja
bo spotykam się w internecie z kłótnią gen Z z resztą ludzi odnośnie stawiania auta xD
#samochody #motoryzacja
źródło: image
Pobierzjak zostawiacie auto?
- sam ręczny 16.7% (67)
- sam bieg 23.4% (94)
- ręczny + bieg 60.0% (241)

vieniasn +52
branża transportowa już chyba na ryju leży i nigdy nie wstanie
sąsiad dostał robotę jako kierowca ciężarówki i może nie płacą dużo za to ciężarówkę dostał pod dom bo firma nie ma miejsca i teraz musi jeździć i szukać na całym osiedlu wielkim miejsca gdzie to może stać legalnie i się zmieści XD
sąsiad dostał robotę jako kierowca ciężarówki i może nie płacą dużo za to ciężarówkę dostał pod dom bo firma nie ma miejsca i teraz musi jeździć i szukać na całym osiedlu wielkim miejsca gdzie to może stać legalnie i się zmieści XD

Choćbym nie wiem co robił nie jestem w stanie połączyć się z shellem nodemcu za pomocą UART przez raspberry pi. Jest to dla mnie i tyle dziwne, że nie jestem w stanie połączyć się tylko z shellem bo np sam układ przez uart mogę już flashować bez problemu. Sprawdzałem na różnych romach w tym nawet prostym programie, który wypisuje w kółko to samo na wyjście i także nie działa - wypisuje krzaki.
Na początku byłem przekonany, że to może jest wina zasilania z raspberry pi, ale sprawdziłem inne rozwiązania w tym zasilanie przez 2 paluszki AA oraz zewnętrzne zasilanie przez stabilizator 3.3V 800mA podłączony do USB. Efekt jest ten sam.
Ogólnie efekt jest taki, że gdy wcisnę przycisk reset na esp to dostaję krzaki na wyjściu, czerwona dioda esp przygasa a sam moduł powoli zaczyna się dosyć solidnie grzać. Zauważyłem, że czasami jak uruchomię esp jednocześnie z maliną to da się z nim "porozmawiać". Bardzo rzadko zadziała również poruszanie rezystorem podłączonym do CHPD.
https://i.imgur.com/ni0Bf09.png
Dla upewnienia się jeszcze czy to sam moduł nie jest uwalony, kupiłem adapter USB i przez niego komunikacja działa:
https://nettigo.pl/system/images/2893/original.JPG
Mam podłączone ESP8266 do raspberry pi tak jak na tym schemacie (zamiast konwertera jest serial port maliny, zasilanie jest zewnętrzne). Moduł jest oznaczony przez chińczyka jako ESP8266 ESP-01.
#esp8266 #raspberrypi #elektronika i #linux bo nie mam pewności czy to nie dotyczy bezpośrednio ustawień #raspbian
źródło: comment_eQi1ANUQcYGsPJFukS2qxQvfJYcRvNxd.jpg
PobierzJak tam podłączysz ESP to zgłupieje.
W
Nie wiem tzn RPi i stabilizator dla esp mają wspólne źródło zasilania. Jak miałem zasilane esp bezpośrednio z maliny to miałem to samo. No i esp w tym stanie (po przyciśnięciu reset) stosunkowo dużo prądu pobiera i ma przygaszoną
źródło: comment_k2EauZGFxVyPxbSPPhcDdpFodoMyb1G3.jpg
Pobierz@Kryspin013: Mireczku a o tym rezystorze 10k między VCC i reset to pamiętałeś? jak go nie masz, albo masz sporo mniejszy to resetem robisz zwarcie zasilania do masy
@QBA__: Jakbym nie miał to bym chyba nie mógł sflashować esp za pomocą maliny. No i jak włożę esp pod odpowiednim kątem do gniazda to czasami działa, ale z automatu przestaje po wciśnięciu przycisku reset na esp.
Ale tak, jak coś to w config mam enable_uart=1 a mój cmdline wygląda tak:
dwc_otg.lpm_enable=0 console=tty1 root=PARTUUID=ec1dc5b5-02 rootfstype=ext4 elevator=deadline fsck.repair=yes rootwait quiet
Jeśli chodzi o te krzaki z początku co na screenie, to widzę dwie możliwe przyczyny:
- Tam jest Fatal exception zgłaszany i czytelny dla człowieka przez OSESP- czyli Twój program się wypierdzielił. Same krzaki wyglądają jakbyś wypisywał na uart jakiś losowy obszar pamięci do momentu aż nie trafisz na jakiś zakazany obszar nie do odczytu. Typowe dla wypisywania stringa bez NULL terminatora.
- możliwe też że są to informację z
źródło: comment_p9XE1Cbaa0YAKPPnjpa0kEb7c8OCOt7E.jpg
Pobierz@QBA__: Nom, byłoby spoko gdyby to był mój program. To firmware nodemcu. Żaden kod nie działa u mnie z uartem w malinie. Za to każdy kod czy to mój czy jakiś inny firmware działa bez problemu na adapterze usb.
@jaguar963: Nawet jak połączyłem esp z rpi współną masą to wciąż nie działa.
źródło: comment_yxWSeUW4UKs6tVvAmOm3qWLSbXNt6vuG.jpg
PobierzKurde dziwne, w taki m razie podejrzenie mam tylko jedno - niestabilne połączenia, i jak nie bardzo łączy to na RX ESP lecą jakieś losowe krzaki. firmware nodemcu próbuje je interpretować i się wywala.
Zastanawiam się też czy malina ma wystarczająco mocne wewnętrzne rezystory pull up( czy są włączone podczas pracy w trybie UART), i czy jakby jej pomóc to by się nie poprawiło. UART ma stan dominujący 1.
źródło: comment_OEryq6dMmoyG6MHMoMixQZiQY5eeBtLm.jpg
Pobierzźródło: comment_ZiZeEHTOPlPJuAfMP0exkmRr5qvsmljc.jpg
PobierzCo do sprawdzenia to nie bardzo wiem co mam sprawdzać. Wszystkie połączenia są w porządku - nie ma
źródło: comment_N4HGm8R5dAjHm91GjrNIBOwjca8m0Q3t.jpg
Pobierzedit
albo inaczej,