Wpis z mikrobloga

Mirki mam problem z esp8266, z którym siedzę od kilku dni ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Choćbym nie wiem co robił nie jestem w stanie połączyć się z shellem nodemcu za pomocą UART przez raspberry pi. Jest to dla mnie i tyle dziwne, że nie jestem w stanie połączyć się tylko z shellem bo np sam układ przez uart mogę już flashować bez problemu. Sprawdzałem na różnych romach w tym nawet prostym programie, który wypisuje w kółko to samo na wyjście i także nie działa - wypisuje krzaki.

Na początku byłem przekonany, że to może jest wina zasilania z raspberry pi, ale sprawdziłem inne rozwiązania w tym zasilanie przez 2 paluszki AA oraz zewnętrzne zasilanie przez stabilizator 3.3V 800mA podłączony do USB. Efekt jest ten sam.

Ogólnie efekt jest taki, że gdy wcisnę przycisk reset na esp to dostaję krzaki na wyjściu, czerwona dioda esp przygasa a sam moduł powoli zaczyna się dosyć solidnie grzać. Zauważyłem, że czasami jak uruchomię esp jednocześnie z maliną to da się z nim "porozmawiać". Bardzo rzadko zadziała również poruszanie rezystorem podłączonym do CHPD.

https://i.imgur.com/ni0Bf09.png

Dla upewnienia się jeszcze czy to sam moduł nie jest uwalony, kupiłem adapter USB i przez niego komunikacja działa:

https://nettigo.pl/system/images/2893/original.JPG

Mam podłączone ESP8266 do raspberry pi tak jak na tym schemacie (zamiast konwertera jest serial port maliny, zasilanie jest zewnętrzne). Moduł jest oznaczony przez chińczyka jako ESP8266 ESP-01.

#esp8266 #raspberrypi #elektronika i #linux bo nie mam pewności czy to nie dotyczy bezpośrednio ustawień #raspbian
Pobierz Kryspin013 - Mirki mam problem z esp8266, z którym siedzę od kilku dni ( ͡° ʖ̯ ͡°)

...
źródło: comment_eQi1ANUQcYGsPJFukS2qxQvfJYcRvNxd.jpg
  • 27
@jaguar963: @QBA__: Soory, że jeszcze raz wołam. Opisuję wszystko jakby ktoś trafił na ten wątek w przyszłości.

Widzę, że na rezystorze 10K pull-up przy reset po prostu nie działa. Mniejszy rezystor 1K5 funkcjonuje bez problemu. To jest dosyć losowe, bo wcześniej sprawdzałem te mniejsze rezystory (dlatego je miałem pod ręką) i nie działało to normalnie. Ogólnie zauważyłem, że stan się zaczął poprawiać odkąd podłączyłem reset bezpośrednio do 3,3V. Wtedy mimo,
Pobierz Kryspin013 - @jaguar963: @QBA__: Soory, że jeszcze raz wołam. Opisuję wszystko jakby ...
źródło: comment_cGNKy4BO7RDFzdZgNkIYckkrD7QHG1RW.jpg
@Kryspin013: według mnie masz uszkodzony ESP bo on powinien bez problemu działać nawet z podciąganiem 20k. A jak dopiero zaczynasz coś robić na ESP to od razu ładuj tam arduino IDE bo w porównaniu z lua jest zdecydowanie lepsze, masz więcej bibliotek, przykładów itp
@jaguar963: Ale mniej elastyczne. Pisałem w arduino ide. Jest spoko, ale dużo rzeczy musisz sobie napisać od nowa a na tych przykładach z neta wszystko jest whardkodowane w kodzie (jak zmienisz nazwę wifi to musisz flashować cały esp od nowa). W przypadku lua, całą konfigurację sprzętu na esp jesteś w stanie nawet przerzucić przez uart albo wifi kiedy ci się podoba.

Jak odłączę esp od prądu na jakiś czas to dalej
@jaguar963: Rezystor to jednak pudło ale objawy podobne xD Znowu nie bootuje. Co ciekawe, jak się dotknie płytki z którejś strony np z prawej albo od boku to wtedy bootuje prawie za każdym razem - bez tego się zawsze wysypuje. Nie mam już siły do tego esp, poczekam na nowy.