Wpis z mikrobloga

mireczki orientuję się ktoś czy jest problem z dostaniem kredytu na zabudowę zagrodową jeśli działka ma około 90 arów? Będę miał w spadku taką działkę i chciałem jako rolnik tam wybudować dom tylko będę musiał na pewno wziąć kredyt na jakąś część budowy. Czy nie p-------ć się z tym wydzielić z tego działkę 30 ar i na tym budować? #budujzwykopem #budownictwo #kredyt #finanse
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@scheele13: Nie słyszałem nigdy, żeby trudność dostania kredytu zależała od wielkości działki. Ale najpewniej takie informacje sprawdzisz w banku, czy tam u doradcy kredytowego.
  • Odpowiedz
@scheele13: W banku PKO BP nie ma z tym problemu, sam miałem takie obawy, tylko trzeba mieć świadomość że hipoteka jest w takim wypadku na całej działce. Stwarza to problemy z późniejszym dysponowaniem resztą ziemi tzn sprzedaż darowizna itp itd. Warto to wziąć pod uwagę. Sam przez to zdecydowałbym się na wydzielenie działki pod budowę.
  • Odpowiedz
90 arów

@scheele13: A czemu miałoby to być problemem? Problemem to by było wydzielić działkę zagrodową mniejszą niż 30 arów ;P Powiem Ci, że wydaję mnóstwo decyzji o wz dla zabudowy zagrodowej na większych działkach i jestem pewny, że przynajmniej cześć z tych inwestorów buduje na kredyt.
  • Odpowiedz
@scheele13: @aksal89: Ustawa z dnia 14 kwietnia 2016 r. o wstrzymaniu sprzedaży nieruchomości Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa oraz o zmianie niektórych ustaw spowodowała ograniczenia w obrocie działkami rolnymi o powierzchni większej niż 3000 m2.

Stąd część banków niechętnie kredytuje takie nieruchomości. Wydzielenie działki ułatwi uzyskanie kredytu oraz zwiększy liczbę banków, które będzie można brać pod uwagę.

Trzeba sprawdzić, czy taki podział jest w ogóle możliwy - według
  • Odpowiedz