Wpis z mikrobloga

Mirki, Mirabelki, problem z Android TV i odtwarzaniem filmów.

Kupiłem telewizor Philips z AndroidTV. Wszystko spoko, ale... Filmy w jakości 1080p zawieszają się po ok. 1.5h. Po prostu przerywa odtwarzanie, tak jakby zbuforował sobie 3/4 filmu na pamięć wewnętrzną i przerywał odtwarzanie ze względu na brak pamięci... Próbowałem odtwarzać film za pomocą wbudowanej aplikacji do obsługi filmu, MXPlayer oraz KODI - wszędzie ten sam problem. Problem pojawia się zarówno przy podpięciu dysku zewnętrznego (AData, 1TB 2,5 cala, zasilany przez USB z gniazda TV, interfejs dysku USB 2.0) jak również przy udostępnieniu filmu w sieci (zarówno PC jak i TV są podpięte do internetu kablowo). Nie mówiąc już o próbie odtworzenia 4K - albo pokaz slajdów, albo dźwięk przerywa. Przyznam szczerze, że jestem mocno zawiedziony. Czy miał ktoś może podobny problem?
Dodam, że filmy 4K na youtube odtwarzają się bez mrugnięcia okiem, również filmy na NETFLIX...

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem lub zna się na androidzie na tyle, żeby móc podpowiedzieć?

#android #androidtv #film #informatyka
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Khamel07: mam tsk w Sony na androidzie, przywiesza po okolo poltorej h , po chwili wznawia dalej ale bez synchro audio-video. Nie zawsze tak jest ale często sie zdarza. Cofam i puszczam minute wstecz i wszystko wraca do normy
  • Odpowiedz
  • 1
@bslawek dziękuję za merytoryczną wypowiedź. Jeżeli tworzą telewizor z obsługą 4k i możliwością odtwarzania filmów ze źródła USB to musi to działać. A tv nawet nie podałem modelu a już go skreślasz.
  • Odpowiedz
@bslawek: Pisałem również o wersji 1080p, z którą również ma problem. Spróbowałem na innym nośniku - na dysku z zewnętrznym zasilaniem - problemu nie ma. Nie zmienia to faktu, że sturmieniowanie filmu z PC na TV powinno działać bez zarzutu, tym bardziej że oba urządzenia są podpięte za pomocą kabla.
Nie zgadzam się z opinią, że większość TV ma problem z odtwarzaniem 4K. Jakbym kupił Mantę / Xiaomi za 1200zł
  • Odpowiedz
@Khamel07 widzisz sam piszesz że masz problem bo twój tv nie odtwarza. Ja mam tvboxa mecool i chodzi wszystko co zapragne. Także dalej sobie tlumacz że masz hiper zajebisty lepszy tv za kilkakafli... I w------j się że nie chodzi ci nic jak powinno
  • Odpowiedz
@bslawek: Kontaktowałem się z Philipsem (mam znajomego który - co prawda w Philips Lighting pracuje, ale zna parę osób), poinformowali mnie że mogę mieć uszkodzoną elektronikę w TV. Jutro przyjeżdżają technicy żeby to sprawdzić, jak będzie coś nie tak to wymieniają sprzęt od razu... Przy twoim mecool też przyjadą i wymienią? Oh, nie bardzo... Od początku swoimi wypowiedziami atakujesz mnie jakbym popełnił zbrodnię kupując TV zamiast kolejnego boxa z osobnym
  • Odpowiedz
  • 1
@Khamel07
Poinformuj jak tam ogarną temat lub też nie.
Bo zamierzam kupic telewizor i tak czytam ze te wszystkie znane marki to są niby jakości tych xiaomi czy innych chinczykow. Ze cos sie zawiesza, ze nie dziala jak powinno a wydawac kilku tysiecy na cos co dziala tak sobie to slaby temat
  • Odpowiedz
@mando5: Korzystam zarówno z Xiaomi MiBoxa, Mecoola M8S PRO+ jak i TV Philipsa z AndroidTV 49(PUS6561). Choć MiBox wydaje mi się działać "najżwawiej", to jednak TV Philipsa wydaje mi się o wiele wygodniejszym rozwiązaniem. Nie miałem problemów ani z odtwarzaniem materiału 4k z pendrive i dysku sieciowego, ani 4K HDR z Netflixa. Co do Mecoola - niby działa, da sie zainstalować nieoficjalne ATV, ale jednak non stop są jakieś problemy,
  • Odpowiedz