Wpis z mikrobloga

Od kilku lat bawię się w uprawę ostrych paprych. Po latach fascynacji ostrymi gatunkami dałem sobie spokój i uprawiam gatunki, które mi smakują ( ͡° ͜ʖ ͡°) Od zawsze chciałem mieć swoje Jalapeno, które nie są jakieś super wymagające. Los sprawił, że udawały mi się różne gatunki papryk, ale zawsze coś stawało na przeszkodzie, żeby udały się akurat Jalapeno. Czasami były to moje błędy (np zbyt późno wykiełkowane nasiona), czasem natura robiła mi problemy (pozdrawiam wszystkie ślimaki) i mimo że starałem się aby warunki miały idealne, to nigdy nie udało się zebrać solidnej ilości. Aż do tego roku.
W tym roku zagrało wszystko: nowa ziemia, brak szkodników, pięknie wyrośnięte sadzonki, które się nie wyciągnęły i oczywiście "meksykańska" pogoda. Do tego trochę pracy zimą przy kiełkowaniu, trochę więcej pracy późną wiosną przy sadzeniu do gruntu i trochę cierpliwości i niepokoju - co tym razem mnie czeka.
W tym roku los był więcej niż łaskawy. Wszystkie papryki ładnie zaowocowały. Na fotkach efekt pierwszego zbioru. Jeżeli chodzi o Jalapeno to z 8 roślin zebrałem ponad 5kg owoców i tym sposobem natura odpłaciła mi za wszystkie niepowodzenia z przeszłości - jesteśmy kwita! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

W komentarzu fotka jednego z krzaków.

Wszystko idzie na sosy i do marynowania, więc #gotujzwykopem
a poza tym standardowo: #papryczki #chili #chilihead #ogrodnictwo
zawołam też #chilizgobim (mam nadzieję, że @gobi12 nie będzie miał nic przeciwko)
chuckd - Od kilku lat bawię się w uprawę ostrych paprych. Po latach fascynacji ostrym...

źródło: comment_XJnaYwQTocUDe4XCaenwM2KMZ2QuZCrT.jpg

Pobierz
  • 137
@chuckd: duzo trzeba inwestowac, zeby sobie na wlasny uzytek cos wyhodowac (pole mam jak co)?
i glupie pytanie, bo sam sie nigdy niczym zwiazanym z produkcja jedzenia zbytnio nie zajmowalem - mozna kupic kilka nasion i sobie to pozniej jakos mnozyc? czy to nielegalne/niewykonalne?
@chuckd: koledzy mówili że średnio obradza na drugi rok taka zimowana. Pewnie solidnie przyciąć ją byłoby trzeba na wiosnę. Myślę że masz idealny materiał do nauki :D
jakie sosy robisz z tych papryk?


@pszkrul: Wszystkie moje przepisy z poprzednich lat gdzieś zaginęły (chyba przy formacie ;) ) dlatego w tym roku robię z głowy. Najprościej mówiąc to papryki myję, odcinam ogonki i wrzucam do pieca pod grzałkę na 10-15 minut. Kiedy lekko się przypalą, to miksuje je z sokiem z cytryny i pomidorami (lub passatą), zagotowuje i to już prawie koniec ( ͡° ͜ʖ ͡°
@klamkaodokna: Inwestycja jest prawie żadna: kupujesz nasiona papryki w takim gatunku, jaki ci pasuje, kiełkujesz, sadzisz i potem przesadzasz do gruntu. Możesz sobie zostawić nasiona ze swoich owoców, ale nie będą one już "czyste" gatunkowo, bo pszczoły przenoszą pyłek z różnych kwiatów przy zapylaniu i gatunki się powoli mieszają (ale to jest długi proces, więc można)
@cocaine01: Kiedy nie jest tak, że muszę zrywać, to robię to na zasadzie sprawdzenia - łapię paprykę od dołu i unoszę lekko. Jeżeli zrobi "pyk" i zostanie w ręku, to idzie ze mną do domu ( ͡° ͜ʖ ͡°) a jeżeli nie urywa się po lekkim podniesieniu, to zostawiam ją jeszcze na krzaku.