Wpis z mikrobloga

Od kilku lat bawię się w uprawę ostrych paprych. Po latach fascynacji ostrymi gatunkami dałem sobie spokój i uprawiam gatunki, które mi smakują ( ͡° ͜ʖ ͡°) Od zawsze chciałem mieć swoje Jalapeno, które nie są jakieś super wymagające. Los sprawił, że udawały mi się różne gatunki papryk, ale zawsze coś stawało na przeszkodzie, żeby udały się akurat Jalapeno. Czasami były to moje błędy (np zbyt późno wykiełkowane nasiona), czasem natura robiła mi problemy (pozdrawiam wszystkie ślimaki) i mimo że starałem się aby warunki miały idealne, to nigdy nie udało się zebrać solidnej ilości. Aż do tego roku.
W tym roku zagrało wszystko: nowa ziemia, brak szkodników, pięknie wyrośnięte sadzonki, które się nie wyciągnęły i oczywiście "meksykańska" pogoda. Do tego trochę pracy zimą przy kiełkowaniu, trochę więcej pracy późną wiosną przy sadzeniu do gruntu i trochę cierpliwości i niepokoju - co tym razem mnie czeka.
W tym roku los był więcej niż łaskawy. Wszystkie papryki ładnie zaowocowały. Na fotkach efekt pierwszego zbioru. Jeżeli chodzi o Jalapeno to z 8 roślin zebrałem ponad 5kg owoców i tym sposobem natura odpłaciła mi za wszystkie niepowodzenia z przeszłości - jesteśmy kwita! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

W komentarzu fotka jednego z krzaków.

Wszystko idzie na sosy i do marynowania, więc #gotujzwykopem
a poza tym standardowo: #papryczki #chili #chilihead #ogrodnictwo
zawołam też #chilizgobim (mam nadzieję, że @gobi12 nie będzie miał nic przeciwko)
chuckd - Od kilku lat bawię się w uprawę ostrych paprych. Po latach fascynacji ostrym...

źródło: comment_XJnaYwQTocUDe4XCaenwM2KMZ2QuZCrT.jpg

Pobierz
  • 137
  • Odpowiedz
@chuckd: Jak wiadomo za paprykę bierzemy się z początkiem marca do momentu przesadzenia w duże donice lub ogródek zdąży się ocieplić, a czy próbowałeś zaczynać uprawę w okolicach takich miesięcy jak teraz, wrzesień, w domu ? urodzi się coś czy będzie bida.
  • Odpowiedz
jak przechowujesz takie ilości papryki?


@wszystkie_zajete: dzień czy dwa postoją normalnie w mieszkaniu ("całe mieszkanie #!$%@?..."), a później trafiają do słoików - te ze zdjęcia już prawie wszystkie są zapakowane.
  • Odpowiedz
czy próbowałeś zaczynać uprawę w okolicach takich miesięcy jak teraz, wrzesień, w domu ?


@defacto: Ja zaczynam w styczniu. Ostre gatunki rosną powoli i jeżeli zaczniesz w marcu, to takie np habanero może nie zdążyć zaowocować albo wybarwić się.
  • Odpowiedz
@bezznaczenia: Ja robię głównie sosy, ale każdy ma swój smak i każdy robi po swojemu. Bazę robię na dwa sposoby: albo całość podpiekam (10-15 minut) i rozdrabniam, albo rozdrabiam na surowo i później dłużej gotuję. Doprawianie wedle smaku. Dziś zrobiłem sos z habanero i mango - wyszło chyba nieźle, ale jutro będę wiedział więcej, bo musi się przegryźć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niestety gdzieś mi zginął
  • Odpowiedz