Wpis z mikrobloga

Jest grubo, implementacja Wine (a raczej Wine na sterydach - Protona) jest teraz wbudowana w linuksową wersję Steam []. Koniec z trzymaniem osobno natywnego oraz windowsowego Steama!

- Windows games with no Linux version currently available can now be installed and run directly from the Linux Steam client, complete with native Steamworks and OpenVR support.
- DirectX 11 and 12 implementations are now based on Vulkan, resulting in improved game compatibility and reduced performance impact.
- Fullscreen support has been improved: fullscreen games will be seamlessly stretched to the desired display without interfering with the native monitor resolution or requiring the use of a virtual desktop.
- Improved game controller support: games will automatically recognize all controllers supported by Steam. Expect more out-of-the-box controller compatibility than even the original version of the game.
- Performance for multi-threaded games has been greatly improved compared to vanilla Wine.

Potwierdziły się także plotki, że Valve od stycznia/lutego stało za wsparciem finansowym DXVK - dlatego gość pracował full-time i nie prosił o dotacje xD. A, no i gry odpalane za pomocą Protona są na szczęście zaliczane przez Sklep Steam jako gry zakupione na Linuxie.

Wcześniej trybu Big Picture i Steam Controllera nie dało się w ogóle używać pod Winesteamem, teraz śmigają bezproblemowo.

Przyznam że póki co działa to różnie, ale to wciąż bardzo wczesna beta. Spelunky na przykład śmiga super, mimo że teoretycznie niewspierane, a DOOM 2016 mi się nie odpala, choć działał na zwykłym Wine (òóˇ).

https://steamcommunity.com/games/221410/announcements/detail/1696055855739350561
#linux #wine #dxvk #steam
kacperski1 - Jest grubo, implementacja Wine (a raczej Wine na sterydach - Protona) je...

źródło: comment_q8idKVcTJKO84kg6axvbSFOspgCRenhl.jpg

Pobierz
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pesymistyk: Racja, dla minimalnych użytkowników Spotify/Fb/Filmy online da rade
Poziom wyżej z torrentami da radę
Poziom wyżej uczelnia też da radę
Poziom wyżej rodzice bez grania też da radę
Poziom wyżej czyli wszystko dotychczas + gierki + programy tu już nie da rady :D
  • Odpowiedz
@Niebadzlosiem: Więc jeśli optymistycznie zakłałozyć że 80% użytkowników Windowsa to osoby które są zmuszone z niego korzystać, bo np. nie ma softu na linuxa/macos, albo są graczami. To linux mógłby mieć sporo większe udziały w rynku.
Ale tak nie jest, dlaczego? Moim zdaniem właśnie przez to że MS płaci producentom za używanie Windowsa jako domyślnego systemu. Z tego samego powodu Android jest najpopularniejszym obecnie systemem na smartfonach. Stoi za nim
  • Odpowiedz
jeśli optymistycznie zakłałozyć że 80% użytkowników Windowsa to osoby które są zmuszone z niego korzystać, bo np. nie ma softu na linuxa/macos, albo są graczami. To linux mógłby mieć sporo większe udziały w rynku.

@pesymistyk: czo? Chyba 20%
80% użytkowników nie potrzebuje żadnego specjalistycznego oprogramowania ani nie gra, tylko używa kompa do neta, komunikacji i czasem napisania jakiegoś pisma.
  • Odpowiedz
@Niebadzlosiem: twoje szacunki są zawyżone i w ogóle chybione.
Wcale nie potrzeba aby działało 99% tego co na windzie. Jak będzie powyżej 60% to już będzie się wyraźnie zwiększał udział Linuksa w rynku.
Poza tym głównym problemem Linuksa nie jest brak specjalistycznego softu (2% użytkowników?) i gierek (większość graczy i tak gra na konsolach) tylko zbytni chaos i nieciągłość rozwoju.
Jest pierdylion dystrybucji, środowisk graficznych i problemy z obsługą sprzętu.
  • Odpowiedz
@szpongiel: W te 80% brałem też ludzi którzy ogarniają windowsa na tyle, żeby wiedzieć jak ściągnąć jakiś program z neta i zainstalować. Na linuxie mogliby faktycznie mieć problemy, bo "jak to tak, ściągnąłem przecież z dobreprogramy.pl i powinno działać" ;)
  • Odpowiedz
Jest pierdylion dystrybucji, środowisk graficznych i problemy z obsługą sprzętu. Główną gwarancją sukcesu byłby jakiś duży gracz, który poszedłby z podobną strategią jak Apple. Wziąć jedno distro, dopasować je do wąskiego zakresu porządnych konfiguracji sprzętowych tak aby wszystko śmigało elegancko (wszystkie sterowniki, tryb uśpienia, oszczędzanie energii, etc.) oraz zapewnił stabilność zmian w nowych wersjach i przede wszystkim oficjalne wsparcie dla użytkowników.

@szpongiel: Red Hat, novell a nawet ubuntu. Soft komercyjny na
  • Odpowiedz
fajnie się czyta komentarze osób, które twierdzą, że linux nie nadaje się do obsługi facebooka czy słuchania muzyki, albo instalacja pakietów jest trudna (pamac na manjaro jest banalny). albo ktoś stwierdził, że argument o dostępności bibliotek oznacza, że tak samo można powiedzieć że działa, tylko trzeba coś zmieniać w plikach itd. nie wiedząc chyba o co chodzi… to był właśnie argument od @recovery mówiący o tym, że programistom jest łatwo i
  • Odpowiedz
@szpongiel:
«Jest pierdylion dystrybucji»
Ubuntu jest de facto standardem dla laików, bardziej świadomym użytkownikom mnogość dystrybucji nie przeszkadza
«środowisk graficznych»
no tu już trochę tak, standardem jest GNOME które nie nadaje się do niczego, a jak laik chce coś innego to może mieć problem z wyborem
«problemy z obsługą sprzętu»
Na GNU/Linuksie nigdy mi się nie wypieprzył żaden sterownik, o wingównie nie mogę powiedzieć tego samego (a mam kartę od
  • Odpowiedz
@recovery: Podziwiam że Ci się chce wdawać w te polemiki. Dzban pozostanie dzbanem a stracony czas już nie wróci ( ͡º ͜ʖ͡º)
@m4sk1n: Sam mam manjaro i pamac jest super, ale trzeba jeszcze wiedzieć czego szukać ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@szpongiel: Z całej rzeszy bzdur i zwykłych kłamstw które popisałeś odniosę się do tylko jednego
Mam DELL XPS 13 Developer Edition od kilku lat i wsparcie od Della rośnie zamiast maleć. Nowe modele są wciąż dodawane. Sterowniki dzięki m.in Dellowi trafiają do mainline. Thunderbolt3 działa mi na nim od kopa, bez instalacji czegokolwiek na TB16. Monitor podpięty pod niego śmiga jak złoto w UWQHD + włączony ekran laptopa. Do tego
  • Odpowiedz
Z całej rzeszy bzdur i zwykłych kłamstw które popisałeś odniosę się do tylko jednego

@alienv: ale jakich bzdur niby?
Jedną bzdurę napisałem, bo mnie ziomek, który ostatnio szuka lapka do przesiadki z makówki i coś mu się p------o, wprowadził w błąd.
Ale jeszcze przed twoim komentarzem poszukałem i widzę, że jednak nadal są w sprzedaży XPS i żadnego wycofania się DELLa nie było ze wsparcia dla Ubuntu. Także sorry za wtopę i sianie fermentu.
  • Odpowiedz
@szpongiel: też się trochę ukajam albowiem akurat bzdury wyszły od @Niebadzlosiem ( ͡° ʖ̯ ͡°) Za szybko i wasze nicki mi się zlały w jeden.
Kozak ze mnie średni, uzywam go do pracy i od redhat 8.0 (pierwsza dystrybucja ktora używalem już na stałe) wybieram sprzęt który działa dobrze pod tym systemem. Nawet inny cumpel ktory tez ma della, tez podobny model (xps) tylko z
  • Odpowiedz
@alienv: ach, no to tamten mirek faktycznie w większości nic zasadnego nie napisał...

Właśnie takie to działanie Linuksa jest.
Mam lapka od Razera i właściwie nie ma problemów nie do przejścia ale trochę czkawki, jak opisane wcześniej, jednak jest.

CEO Razera już ponad rok temu ogłaszał, że uczynią swoje lapki "best linux laptop on the market". Chyba wyczuł tę niszę w spadku po Apple, o której wspominałem. Niestety od
  • Odpowiedz
ebał pod linuksem ale bardzom ciekaw zobaczyć te tańsze modele, które mają oficjalne wsparcie producenta dla Linuksa jeśli zechcesz wskazać.

@szpongiel: w 2010 kupiłem hp Proobok 4520s od HP, z preinstalowanym SLED. SLED fajny ale nie świeże paczki(taki na biurko do roboty) i działy na nim bez problemu linuksy od ubuntu przez debian po kateos(polski oparty o slacka). Mam teraz lenovo z-51(2 lata) działa pod debianem bez problemu. Niektóre produkty
  • Odpowiedz
@szpongiel: działanie Linuxa jest dobre. To przez brak odpowiednik sterowników część sprzętu działa jak działa. Jedyna tu wina Linuxa że jest za mały dla typowych producentów by je wspierać. Dell póki co się dobrze wstrzelił bo na swojego XPS musiałem sporo czekać - schodziły jak bułeczki, polski oddział Della nie był w stanie ogarnąć dostawy i finalnie zamówiłem prosto z USA.
Ubuntu 16 stare ( ͡º ͜ʖ͡
  • Odpowiedz