Aktywne Wpisy

ProstolinijnyW +16
Pomocy, dziś zobaczyłem na Instagramie takie zdjęcie. Czy ktoś mi może wytłumaczyć w jaki sposób jest to możliwe? Wydaje mi się że to zdjęcie to fejk
#gotujzwykopem #kiciochpyta
#gotujzwykopem #kiciochpyta
źródło: temp_file3016716880944386790
Pobierz
WilecSrylec +452
Pamiętacie jak kilka lat temu w Warszawie spadł autobus z wiaduktu? Zginęła wtedy jedna osoba, a 22 zostały ranne. Sprawca wypadku dostał 7 lat więzienia i dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów. Oczywiście skuteczny jak wszystko w Polsce, dziś rano potrącił człowieka i uciekł z miejsca wypadku, może dla zachęty dostanie drugi zakaz.
31-latek w środę rano potrącił mężczyznę na rondzie Tybetu w Warszawie. Kierowca zbiegł z miejsca wypadku, ale wkrótce został zatrzymany. Okazało
źródło: 000A85442F2YOIKC-C116-F4
Pobierz

- Windows games with no Linux version currently available can now be installed and run directly from the Linux Steam client, complete with native Steamworks and OpenVR support.
- DirectX 11 and 12 implementations are now based on Vulkan, resulting in improved game compatibility and reduced performance impact.
- Fullscreen support has been improved: fullscreen games will be seamlessly stretched to the desired display without interfering with the native monitor resolution or requiring the use of a virtual desktop.
- Improved game controller support: games will automatically recognize all controllers supported by Steam. Expect more out-of-the-box controller compatibility than even the original version of the game.
- Performance for multi-threaded games has been greatly improved compared to vanilla Wine.
Potwierdziły się także plotki, że Valve od stycznia/lutego stało za wsparciem finansowym DXVK - dlatego gość pracował full-time i nie prosił o dotacje xD. A, no i gry odpalane za pomocą Protona są na szczęście zaliczane przez Sklep Steam jako gry zakupione na Linuxie.
Wcześniej trybu Big Picture i Steam Controllera nie dało się w ogóle używać pod Winesteamem, teraz śmigają bezproblemowo.
Przyznam że póki co działa to różnie, ale to wciąż bardzo wczesna beta. Spelunky na przykład śmiga super, mimo że teoretycznie niewspierane, a DOOM 2016 mi się nie odpala, choć działał na zwykłym Wine ᕦ(òóˇ)ᕤ.
https://steamcommunity.com/games/221410/announcements/detail/1696055855739350561
#linux #wine #dxvk #steam
źródło: comment_q8idKVcTJKO84kg6axvbSFOspgCRenhl.jpg
PobierzPoziom wyżej z torrentami da radę
Poziom wyżej uczelnia też da radę
Poziom wyżej rodzice bez grania też da radę
Poziom wyżej czyli wszystko dotychczas + gierki + programy tu już nie da rady :D
Ale tak nie jest, dlaczego? Moim zdaniem właśnie przez to że MS płaci producentom za używanie Windowsa jako domyślnego systemu. Z tego samego powodu Android jest najpopularniejszym obecnie systemem na smartfonach. Stoi za nim
@pesymistyk: czo? Chyba 20%
80% użytkowników nie potrzebuje żadnego specjalistycznego oprogramowania ani nie gra, tylko używa kompa do neta, komunikacji i czasem napisania jakiegoś pisma.
Wcale nie potrzeba aby działało 99% tego co na windzie. Jak będzie powyżej 60% to już będzie się wyraźnie zwiększał udział Linuksa w rynku.
Poza tym głównym problemem Linuksa nie jest brak specjalistycznego softu (2% użytkowników?) i gierek (większość graczy i tak gra na konsolach) tylko zbytni chaos i nieciągłość rozwoju.
Jest pierdylion dystrybucji, środowisk graficznych i problemy z obsługą sprzętu.
@FLAC: bredzisz
@szpongiel: Red Hat, novell a nawet ubuntu. Soft komercyjny na linuksa przeważnie się wydaje na ubuntu i fedore(tu od razu załatwiają rhel i debiana) a czasami tylko ubuntu. Ubuntu ma jedno środowisko graficzne. Większość sprzętu działa a od kiedy jest uniwersalny protokół drukarek po eth, to każdy sprzęt z eth działa z linuksem.
Za linuksem stoją takie korporacje jak google, ibm itd. Tylko oni nie są zainteresowani specjalnie rynkiem desktop w domu. Co najwyżej desktop w firmie.
«Jest pierdylion dystrybucji»
Ubuntu jest de facto standardem dla laików, bardziej świadomym użytkownikom mnogość dystrybucji nie przeszkadza
«środowisk graficznych»
no tu już trochę tak, standardem jest GNOME które nie nadaje się do niczego, a jak laik chce coś innego to może mieć problem z wyborem
«problemy z obsługą sprzętu»
Na GNU/Linuksie nigdy mi się nie wypieprzył żaden sterownik, o wingównie nie mogę powiedzieć tego samego (a mam kartę od
@m4sk1n: Sam mam manjaro i pamac jest super, ale trzeba jeszcze wiedzieć czego szukać ( ͡º ͜ʖ͡º)
Nawet obecnie w lapku mam trzy problemy:
1. mruganie ekranu oraz kompletny crash systemu po dwurktonym naciśnięciu capslocka (czasem crash się wyzwala sam bez naciskania). Ma to związek z jakimiś bugami w firmware dla intelowskiego i915. Znalazłem takie obejście, że dodałem jakąś flagę kernela do konfiguracji grub, która (z tego co rozumiem) wyłącza albo pogarsza oszczędzanie energii. Także problem już nie występuje ale generalnie super ficzer.
2. często gdy lapek wejdzie w tryb uśpienia, to przy kolejnym reboocie zamiast się uruchomić to się robi czarny ekran i c--j. Dioda na lapku sygnalizuje zamkniętą klapę pomimo, że jest otwarta i nic się nie da zrobić. Tylko hard reset poprzez trzymanie power przez 5 sek.
3. za każdym razem jak podłączam słuchawki bluetooth to przy pierwszym połączeniu łączą się w jakimś złym trybie i po chwili rozłączają z powodu błędu. Dopiero drugie połączenie jest
Mam DELL XPS 13 Developer Edition od kilku lat i wsparcie od Della rośnie zamiast maleć. Nowe modele są wciąż dodawane. Sterowniki dzięki m.in Dellowi trafiają do mainline. Thunderbolt3 działa mi na nim od kopa, bez instalacji czegokolwiek na TB16. Monitor podpięty pod niego śmiga jak złoto w UWQHD + włączony ekran laptopa. Do tego
@alienv: ale jakich bzdur niby?
Jedną bzdurę napisałem, bo mnie ziomek, który ostatnio szuka lapka do przesiadki z makówki i coś mu się p------o, wprowadził w błąd.
Ale jeszcze przed twoim komentarzem poszukałem i widzę, że jednak nadal są w sprzedaży XPS i żadnego wycofania się DELLa nie było ze wsparcia dla Ubuntu. Także sorry za wtopę i sianie fermentu.
Chętnie się jednak dowiem jakie niby inne bzdury popisałem, że mi się j---e Ubuntu na lapku? No pewno Ty wiesz lepiej co u mnie dobrze działa, a co
Kozak ze mnie średni, uzywam go do pracy i od redhat 8.0 (pierwsza dystrybucja ktora używalem już na stałe) wybieram sprzęt który działa dobrze pod tym systemem. Nawet inny cumpel ktory tez ma della, tez podobny model (xps) tylko z
Właśnie takie to działanie Linuksa jest.
Mam lapka od Razera i właściwie nie ma problemów nie do przejścia ale trochę czkawki, jak opisane wcześniej, jednak jest.
CEO Razera już ponad rok temu ogłaszał, że uczynią swoje lapki "best linux laptop on the market". Chyba wyczuł tę niszę w spadku po Apple, o której wspominałem. Niestety od
@szpongiel: w 2010 kupiłem hp Proobok 4520s od HP, z preinstalowanym SLED. SLED fajny ale nie świeże paczki(taki na biurko do roboty) i działy na nim bez problemu linuksy od ubuntu przez debian po kateos(polski oparty o slacka). Mam teraz lenovo z-51(2 lata) działa pod debianem bez problemu. Niektóre produkty
Ubuntu 16 stare ( ͡º ͜ʖ͡