Wpis z mikrobloga

#programowanie #naukaprogramowania
Mirki pogubiłem się. Uczyłem się różnych języków, robiłem różne rzeczy (strony internetowe, programy, gry) ale nie wiem.. Nie wiem na czym się skupić, co wymasterować. Z jednej strony lubię JS i webdev, z drugiej chciałbym uczyć się AI i Machine Learning w pytongu czy czymś, z trzeciej.. już nawet sam nie wiem co. Mam wrażenie, że nie robiłem jeszcze czegoś, co mi się mocno spodoba. Jakieś pomysły? Co w czym?
Aplikacje na androida odpadają bo mam za mało ramu i wszystko się wiesza (°°
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Przegrywek123: No właśnie w tym jest problem. Najważniejsze jest to, żebym to lubił i miał za co później żyć. Może zrobię listę tego co lubię i czego nie..
Lubię: Pytong, JS (nodejs itp.), C# no i oczywiście najlepszy język programowania HTML ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie lubię: C++, Java
No, skoro mam listę tych jęzorów co lubię, to dalej pozostaje pytanie co z nimi robić?
  • Odpowiedz
No to odpowiedz sobie na pytanie, czy chcesz iść w jakiś machine learning/big data processing (pajton) czy robienie fancy pływających stron (js), może lubisz i kręci cię wizja gier? (unity na si szarpie) Spróbuj może tensor flow, napisz jakieś ANI do mario itp. Sam musisz zobaczyć, nikt ci nie powie co lubisz XD
  • Odpowiedz
@TheAmazingRak: Czyli bardziej frontend, gry, ciekawi cię ML (to akurat niewiele znaczy, bo każdego ciekawi), backend umiarkowanie (raczej node/c# niż Java), a embedded zupełnie nie?

Imo skakanie po tematach to nic złego. Potem będziesz miał wszechstronny skillset. Jak się skupisz na takim webdevie, to za 4 lata będziesz większość wiedział. Skacząc po tematach możesz się dłużej rozwijać.

Do tego potem dużo skilli procentuje, bo możesz połączyć taki frontend i backend
  • Odpowiedz
Pierdziele, tak podobają mi się te super fancy maszynki, co same w gry grają i wgl, że zostane przy pytongu. Ogarne jeszcze Nodejs z expressem czy czymś jakby Django nie pyknęło.
  • Odpowiedz
@TheAmazingRak: Wiesz coś o AI? Bo to jest zajebiście nudny i matematyczny temat. To się wydaje fajne dla laika, tak jak dla laika wydaje się fajne robienie gier - a w praktyce nie jest fajnie za cholerę, jak się nie jest dosyć specyficznym człowiekiem.
  • Odpowiedz
@Przegrywek123: A potem łatanie bugów typu pszczoły zastygające w miejscu obok ula albo jakieś inne idiotyczne dziadostwa xD SO MUCH FUN. To jest jeszcze gorsze od wyrzygiwania z siebie logiki biznesowej w jakiejś typowej aplikacji użytkowej.
  • Odpowiedz
  • 1
Wiem, z czym się to wiąże. Ale też nie chcę robić nie wiadomo czego, tak po prostu dla zabawy.
Co do gamedev, chciałem zrobić łowienie rybek w 2d, rybki miały zaawansowane ai, losujące,w którą stronę mają płynąć ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
  • Odpowiedz