Wpis z mikrobloga

Dobry wieczór Mirki! Wpis kierowany do osób posiadających obiektyw Canon 50mm 1.8 STM
Wydaję mi się że kupiłem felerną sztukę która jest nieostra nawet po domknięciu. Przekopałem sieć i wiele osób ma sztuki ostre od pełnej dziury a po domknięciu już w ogóle cud i miód (na tyle ile pozwala ta konstrukcja) ale zdarzają się także takie które trzeba domykać do f4.0 żeby obrazek był znośny a mi się wydaje że takową właśnie mam tyle że nie mam jej jak porównać bo nikt ze znajomych nie posiada tego szkła ( ͡° ʖ̯ ͡°). Ja wiem że nie ma co wymagać od szkła za 500zł ale przejrzałem setki zdjęć zrobione stm-em zapiętym pod pełną klatkę i ewidentnie widać że niektóre zdjęcia są ostre w opór nawet na f2.0 a krawędzie aż się jarzą od ostrośći (,) Mam odczucie że moje wcześniejsze szkła a nawet helios 44-m2 na 550D był ostrzejszy od tej sztuki STM-a. Czy ktoś z was posiada/posiadał to szkło i może sprawdzić czy z tą ostrością "na oko" jest wszystko okej? W paczce podrzucam rawy które zrobiłem testowo na wszystkich dostępnych wartościach przysłony, od f1.8 do f22, ostrość ustawiana manualnie na reflektor samochodu.

Zdjęcia testowe

#fotografia #canon #lustrzanki #filmowanie #sprzetfoto #obiektyw #aparat
s.....y - Dobry wieczór Mirki! Wpis kierowany do osób posiadających obiektyw Canon 50...

źródło: comment_6SyeD56aMmnWEKCreM7cRdp1kc5x8sHg.jpg

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@thevion: Zraziłem się do ART-ów mocno ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mi nie chodzi o to czy ostrzy w punkt na af bo z tym problemu nie ma, bardziej o to czy ta ostrość jest poprawna dla tego szkła.
  • Odpowiedz
@s-k-fantasyfactory: spojrzałem na te foty i są jak najbardziej ok - nie mają mydła.
Nie spodziewaj się na f1.8 lepszego obrazka - to obiektyw za 500zł :). Spójrz na to: https://www.optyczne.pl/363.4-Test_obiektywu-Canon_EF_50_mm_f_1.8_STM_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html - przy pełnej dziurze rozdzielczość nie przekracza 31 lpmm
Dużo 50mm nie focę - mam cropa i najlepsze fotki mam na naleśniku 24mm 2.8mm stm - pełna dziura powyżej 50 lpmm w centrum i nim robię 90% fot :)
  • Odpowiedz
@thevion: Bardzo dziękuję za rzeczowe rozwianie wątpliwości ! Mogę spać spokojnie bo bardzo obawiałem się że mam sztuke po upadku czy strzale w tubus ( ͡° ͜ʖ ͡°) Twoje zdrowie
  • Odpowiedz