@s-k-fantasyfactory Obejrzałem te fotki i wydaje mi się że że jest ok, widać że ostrość pracuje wraz z przymykaniem dziury, może po prostu sweet spot tego obiektywu jest gdzieś bliżej, auto zdaje się stać dość daleko, ile to metrów? Niektóre tak mają, właśnie szczególnie przy ostrzeniu w dal bliżej nieskończoności. Może ściągnij sobie gwiazdę siemensa i popatrz na różnych dystansach. Poza tym jak sam napisałeś to szkło za pięć stów zapięte
@DoTheMonkey bez przesady. Na moim 5d mk II od 2.8 jest żyleta, a na 1.8 mogło by być lepiej ale bokeh poprawia odbiór. Szkło jest mega fajne i powinno ostrzyć bez problemów
@DoTheMonkey: O! Bardzo ci dziękuję za poświęcenie chwilki! Dystans wg googla to ok. 15metrów. Obadam sposób podany przez ciebie! No właśnie może być tak jak piszesz bo na przykład te zdjęcia wydają mi się ostre w opór
@s-k-fantasyfactory: te przykładowe foty które zapodałeś w komentarzu mają mega spieprzone wyostrzanie. Wyszło mega ziarno, tak jakby ktoś wyostrzył całość bez maski. Miałem STMkę kupioną w dniu premiery i używałem jakieś 1,5 roku. Po tych Twoich RAWach nie widzę nic niepokojącego raczej. Na pełnej dziurze używalna była według mnie tylko w centrum, a to i tak od biedy. Przeważnie w repo robiłem na minimum f/2.2, a najczęściej 2.5-2.8. Teraz zmieniłem
ƒ/2.2 1/500 iso320
https://c1.staticflickr.com/5/4484/36932858313_c918ebea5b_o.jpg
ƒ/2.2
Miałem STMkę kupioną w dniu premiery i używałem jakieś 1,5 roku. Po tych Twoich RAWach nie widzę nic niepokojącego raczej. Na pełnej dziurze używalna była według mnie tylko w centrum, a to i tak od biedy. Przeważnie w repo robiłem na minimum f/2.2, a najczęściej 2.5-2.8. Teraz zmieniłem
źródło: comment_HWCYF0xQldHk47FGkb7GUoVlZCOXpf5Y.jpg
Pobierz