Wpis z mikrobloga

Mirki, jak ja gardzę tym dziadowskim miastem i tymi żałosnymi sieciami sklepów, które robią co mogą, by nie być zaopatrzone...
By ugotować durny obiad trzeba oblecieć pół dzielnicy.
Naszło mnie na coś indyjskiego, a więc trzeba kupić sporo przypraw.

Najpierw wizyta w mięsnym - po kurczaka. Sklep dobrze wyposażony w przyprawy, ale tym razem zabrakło kminu rzymskiego i kardamonu
No nic, poszedłem dalej do API. Sklep wielki jak diabli, półka z przyprawami po horyzont. Kardamonu nie ma!
Nawet pieprz młotkowany z kolendrą jest, gotowa garam masala jest, ale kardamonu nie ma. Kupiłem za to kmin i jogurty na marynatę i chlebki naan.

Wyszedłem prosto na padający deszcz. Zaciskam zęby i postanawiam pójść do Tesco. Głupie Tesco jeszcze większe od API, ale kardamonu nie mają.
Gdy wyszedłem, z deszczu zrobiła się ulewa. Nogi bolą mnie od tego łażenia.
Mój pies patrzy na mnie z nienawiścią, gdy tłumaczę mu, dlaczego musimy odwiedzić jeszcze Simply. Nie przepada za kardamonem i uważa, że kolejne pół kilometra spaceru po jakiś sproszkowany syf to idiotyczny pomysł. Obiecuję psią kiełbaskę, jeśli się pośpieszy.

W Simply SUKCES! JEST KARDAMON! Kupiłem na zapas. Wracamy przez Żabkę, by kupić jakieś p--o na ukojenie nerwów.
Podczas drogi do Żabki wertuję w głowie listę zakupów. Trzeba jeszcze czosnek i imbir kupić, no i drożdże.
Wchodzę do Żabki.
Nie mają DROŻDŻY...
#zalesie #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #gotowanie #warszawa
paramyksowiroza - Mirki, jak ja gardzę tym dziadowskim miastem i tymi żałosnymi sieci...

źródło: comment_8Nsi0dWSUUEy12Lyl3RFmGcYUdfVHlaG.jpg

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tRNA: Też nie wiem, o co chodzi, być może firmy od przypraw za małe łapówki dają za miejsce na półce, by pakować cały asortyment. Z drugiej strony, zamiast produkować niewielkie opakowania, których wejdzie na półkę ogromna ilość, oni pakują to wszystko w gigantyczne, szerokie opakowania, których mieści się mało.
Logic....
  • Odpowiedz
@ksardas: Brak papryki wędzonej to już w ogóle zbrodnia!
Jedna z najpyszniejszych przypraw, a faktycznie ciężko to dostać. Podobnie jak pieprz młotkowany z kolendrą.
Nadaje unikalny, niesamowity smak, a kupić naprawdę ciężko.
Im się chyba wydaje, że ludziom wystarczy sam majeranek i liście laurowe.
  • Odpowiedz
@Fedain: Suszonej też nie widziałem. Ale świeżą kolendrę lub kozieradkę bardzo często używa się w kuchni indyjskiej, którą uwielbiam.
Z kolei kuleczki kolendry warto dodać do mięsa na hamburgery. Nadają bardzo ciekawej świeżości kotletom :)
  • Odpowiedz
  • 1
@paramyksowiroza kuleczki są okej, świeża mi nie smakuje. A co do przypraw to polecam zaopatrzyć się w internecie, tam jest wszystko, w niezłych cenach :) pimenton, kminy, wszystko
  • Odpowiedz
@paramyksowiroza: świeża kolendra BYWA w Lidlu i w Tesco.
Kmin rzymski czy kardamon to raczej sklepy specjalistyczne.

A drożdże w Żabce to jakiś zart, prawda?
To convince store jest - a w drożdżach nie ma nic wygodnego :)
  • Odpowiedz