Wpis z mikrobloga

Projektujemy dom! #budujzchaferem

Często zwracałem uwagę na to, że projekty gotowe bywają przekłamane - a to wszystkie meble pomniejszone, a to szaf w ogóle nie ma... Dzięki takim "sztuczkom" dom wydaje się duży i ustawny. Pisałem też o tym, że kosztorysy dołączane do projektów gotowych często są zaniżane, nie warto im wierzyć.

I potem akcja nabrała tempa :) @SlodkoGorzki zaproponował zaprojektowanie domu, który będzie relatywnie tani w budowie oraz będzie zawierał rzeczywiste wymiary mebli, armatury łazienkowej itp. Bez żadnych ściem. Po kilku tygodniach prac i konsultacji z projektantem konstrukcji (dzięki @jankes89!) oraz projektantem instalacji powstała koncepcja domu dla rodziny 2+1 lub 2+2.

Co myślicie o takim rozplanowaniu pomieszczeń i metrażu? To na razie zabawa, ale... kto wie, co z tego się urodzi :)

PS Jeżeli ktoś potrzebuje garażu to... cierpliwości. Będzie w kolejnej koncepcji :)

#budujzwykopem #dom #projektdomu #budowadomu
Pobierz chafer - Projektujemy dom! #budujzchaferem

Często zwracałem uwagę na to, że projek...
źródło: comment_4f4g9fFIjEzDsVhqIhb1MqsLoidHglnH.jpg
  • 70
@mirabelki: Koszt wykonania piwnicy jest sporo większy niż Ci się wydaje - głownie jest to związane z koniecznością wykonania dobrej izolacji przeciwwilgociowej. Ogólnie liczy się, że koszt wykonania piwnicy jest podobny do wykonania jednego normalnego piętra, a wykorzystasz ją jedynie jako składzik, pomieszczenie techniczne i jako miejsce do przeglądania wykop.pl ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@chafer: Tak patrzę na ten rzut i praktycznie wychodzi mi projekt "Domena
Pobierz Xargo1 - @mirabelki: Koszt wykonania piwnicy jest sporo większy niż Ci się wydaje - g...
źródło: comment_TgFNzPF51tkftPP6OywCeUPiC8K6lB6W.jpg
Tracisz mnóstwo miejsca na klatkę schodową

@wamaga: pod schodami zawsze można zrobić schowek

trudniej to ogrzać jak klatka jest otwarta

@wamaga: jak grzejesz górę i dół?

Chcesz iść po coś do drugiego pokoju a tu + kilkanaście metrów podróży po schodach.

@wamaga: Zależy jak masz rozplanowany dom. Według mnie parter to część dzienna, a piętro to sypialnie :)

Budowa parterówki jest też tańsza

@wamaga: Jak to porównałeś? Przy
@mirabelki: zależy gdzie budujesz dom ale na ogół to problemy z odwodnieniem, ogrzaniem. Piwnica wymaga solidnego zaizolowania przed wodą. Trzeba to też ogrzać bo inaczej będziesz miał pod podłogą zimną przestrzeń nie wspominając już o grzybie który może się pojawić jeśli piwnica nie będzie ogrzewana. Zyskujesz pomieszczenia które zazwyczaj używa się tylko do przechowywania a dopłacasz sporo
Biurka głębokie na 60cm. Fotel w gabinecie 40x40cm. Imo sam gabinet jest za mały. O wiele większy sens miałoby połączenie go z pomieszczeniem technicznym.

@khurghan: Dzięki za info. Wiem, że gabinet jest "kontrowersyjny", ale... moja żona w takim pracuje od 6 lat i nawet nie chce się przeprowadzić do większego pokoju. :) Co do biurka 60 cm - hm, sam mam 64 cm i jest mi wygodnie. Co do fotela -
Ma sens tylko pod miastem gdzie ziemia droga i masz malutką działeczkę, bo nie stać cię na większą.

@wamaga: Czyli tak jak się buduje 9 na 10 ludzi na świecie, bo mało kto chce mieszkać na wsi.
Poza tym ludzie chcą mieć też ogród, garaż, oczko wodne, etc. a nie tylko betonowego kloca i chodnik 2x10m.
@chafer: To i ja mam uwagi. Masz dwa kominy (łazienka z ubikacją i kotłownia) komin to droga sprawa. Może jakoś to poprzestawiać by robić tylko jeden?
Nie ma kominka, jeśli to projekt dla ciebie i nie chce go to ok, ale wiele ludzi ceni sobie kominek w domu nawet jak jest odpalany trzy razy w roku (to taki symbol domku jednorodzinnego).
Jak już się buduje dom to by się chciało trochę
@leesiuu @m_pom u siebie mam kwadrat ze slupkiem chowajacym się za ściana gdzie mam szklane poleczki i spokojnie starcza mimo że jestem ulany xd

@wamaga czyli dokładnie jak w 99,9% sytuacji. Mając jebitna działke bierzesz architekta z pomysłem A nie stawiasz prostokąt.
#!$%@?ąc od wymaganych odległości od krawędzi. Masz działke 1000 mkw. Wolisz #!$%@? 40% domem plus kolejne 10% na chodniki czy podjazd czy jednak 25% + 7% i de facto mieć
@chafer: zamieniłbym gabinet z technicznym i toaletę z gabinetem - innymi słowy -> gabinet w miejsce toalety, toaleta w miejsce technicznego, techniczne w miejsce gabinetu. Moim zdaniem brakuje jednego pokoju 'wolnego' - na suszarnię, pralnię, prasowalnię, gości - poza tym mega mi się podoba podzielenie domu na dwie części - dzienną i nocną.
@chafer: Dodatkowo poproś o zwymiarowanie wszystkich pokoi (długość i szerokość) by znać ich dokładne wymiary - wtedy będziesz mógł porównać je z pokojami, w których aktualnie przebywasz (bo krzesła w odpowiedniej skali nic nie będą znaczyć jeśli będziesz chciał sobie inaczej pokój urządzić, a poprzez porównanie wymiarów ze znajomymi przestrzeniami da ci lepsze wyobrażenie tego, co ci projektują).
Co do domku z poddaszem to zwróć uwagę na wysokość ścianki kolankowej, skosy
@chafer: wiatrolap bezsensu (otwarte przestrzenie dominuja), brakuje garderoby (kto ma nie zrezygnuje z niej), gabinet na plus ale wolalbym wiekszy, spizarka jak dla mnie za duza. Wanna zbedna- bez niej lazienka za duza. Garaz przy domu to must have obecnie. Mi nie podpasowal, czekam na kolejny projekt
@wamaga: Przy założeniu tego samego metrażu:
- budowa parterówki jest sporo droższa;
- koszt ogrzania parterówki jest wyższy;
- schody mogą być pięknym, centralnym punktem domu;
- zamiast części pokojów możesz mieć na dole garaż w bryle (kolejne oszczędności pieniędzy i kosmiczna wygoda);
- i chociaż zgodzę się, że bieganie po schodach czasami wkurza (choć przy dużym domu po parterze też czasami trzeba się nabiegać), to zawsze bawili mnie znajomi, którzy
@chafer:
Nie zastanawiałeś się aby tak skonstruować plan aby nie marnować miejsca na korytarze?
Poza tym bez korytarzy mieszkanie wydaje mi się jakieś takie przyjaźniejsze (w sumie kojarzy mi się z serialem przyjaciele :))
Skoro salon i kuchnia i tak są ogólnodostępne to nie lepiej aby one stanowiły centrum domu i korytarz jednocześnie?
Ja tak bym zrobił ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przykładowe mniejsze mieszkanie bez korytarzy:
Pobierz deryt - @chafer: 
Nie zastanawiałeś się aby tak skonstruować plan aby nie marnować m...
źródło: comment_WXa6y1Yh0zq9LshFX7vuNAiBGuJwTRhk.jpg