Aktywne Wpisy
black_coffe +3
Yuri_Yslin +17
Czasami słyszę, że mieszkania podrożały, ale średnia pensja wzrosła.
No to sprawdzam:
Średnia pensja brutto #warszawa - 2017 rok: ok. 5500 zł
Średnia pensja 2023: ok. 8800 zł.
Dotyczy wyłącznie sektora przedsiębiorstw (co jest nieco przekłamane, bo pomija rosnący udział B2B, na którym są niemal wszyscy najlepiej zarabiający, ale coś musimy przyjąć).
Wzrost: +60%.
Cena mieszkania na Targówku w 2017: ok. 6500zł za metr, 3 pokoje (np. https://warszawa.nieruchomosci-online.pl/mieszkanie,na-sprzedaz/17429030.html )
Cena mieszkania na
No to sprawdzam:
Średnia pensja brutto #warszawa - 2017 rok: ok. 5500 zł
Średnia pensja 2023: ok. 8800 zł.
Dotyczy wyłącznie sektora przedsiębiorstw (co jest nieco przekłamane, bo pomija rosnący udział B2B, na którym są niemal wszyscy najlepiej zarabiający, ale coś musimy przyjąć).
Wzrost: +60%.
Cena mieszkania na Targówku w 2017: ok. 6500zł za metr, 3 pokoje (np. https://warszawa.nieruchomosci-online.pl/mieszkanie,na-sprzedaz/17429030.html )
Cena mieszkania na
Często zwracałem uwagę na to, że projekty gotowe bywają przekłamane - a to wszystkie meble pomniejszone, a to szaf w ogóle nie ma... Dzięki takim "sztuczkom" dom wydaje się duży i ustawny. Pisałem też o tym, że kosztorysy dołączane do projektów gotowych często są zaniżane, nie warto im wierzyć.
I potem akcja nabrała tempa :) @SlodkoGorzki zaproponował zaprojektowanie domu, który będzie relatywnie tani w budowie oraz będzie zawierał rzeczywiste wymiary mebli, armatury łazienkowej itp. Bez żadnych ściem. Po kilku tygodniach prac i konsultacji z projektantem konstrukcji (dzięki @jankes89!) oraz projektantem instalacji powstała koncepcja domu dla rodziny 2+1 lub 2+2.
Co myślicie o takim rozplanowaniu pomieszczeń i metrażu? To na razie zabawa, ale... kto wie, co z tego się urodzi :)
PS Jeżeli ktoś potrzebuje garażu to... cierpliwości. Będzie w kolejnej koncepcji :)
#budujzwykopem #dom #projektdomu #budowadomu
@chafer: Tak patrzę na ten rzut i praktycznie wychodzi mi projekt "Domena
@wamaga: pod schodami zawsze można zrobić schowek
@wamaga: jak grzejesz górę i dół?
@wamaga: Zależy jak masz rozplanowany dom. Według mnie parter to część dzienna, a piętro to sypialnie :)
@wamaga: Jak to porównałeś? Przy
A co myślicie na temat tego projektu https://z500.pl/projekt/356/Z7_D,w-technologii-szkieletowej.html
Rodzina 2+2
Powierzchnia użytkowa: 83m2
Wstępnie wyceniony przez potencjalnego wykonawcę w technologii szkieletowej na 280 k zł do stanu deweloperskiego
@khurghan: Dzięki za info. Wiem, że gabinet jest "kontrowersyjny", ale... moja żona w takim pracuje od 6 lat i nawet nie chce się przeprowadzić do większego pokoju. :) Co do biurka 60 cm - hm, sam mam 64 cm i jest mi wygodnie. Co do fotela -
@wamaga: Czyli tak jak się buduje 9 na 10 ludzi na świecie, bo mało kto chce mieszkać na wsi.
Poza tym ludzie chcą mieć też ogród, garaż, oczko wodne, etc. a nie tylko betonowego kloca i chodnik 2x10m.
Nie ma kominka, jeśli to projekt dla ciebie i nie chce go to ok, ale wiele ludzi ceni sobie kominek w domu nawet jak jest odpalany trzy razy w roku (to taki symbol domku jednorodzinnego).
Jak już się buduje dom to by się chciało trochę
Komentarz usunięty przez moderatora
@wamaga czyli dokładnie jak w 99,9% sytuacji. Mając jebitna działke bierzesz architekta z pomysłem A nie stawiasz prostokąt.
#!$%@?ąc od wymaganych odległości od krawędzi. Masz działke 1000 mkw. Wolisz #!$%@? 40% domem plus kolejne 10% na chodniki czy podjazd czy jednak 25% + 7% i de facto mieć
A pokoje rzeczywiście są bardzo małe i o ile ich powierzchnia jest dobrze zagspodarowana, to jednak łóżko, biurko i szafa, to trochę mało.
Komentarz usunięty przez moderatora
Co do domku z poddaszem to zwróć uwagę na wysokość ścianki kolankowej, skosy
- budowa parterówki jest sporo droższa;
- koszt ogrzania parterówki jest wyższy;
- schody mogą być pięknym, centralnym punktem domu;
- zamiast części pokojów możesz mieć na dole garaż w bryle (kolejne oszczędności pieniędzy i kosmiczna wygoda);
- i chociaż zgodzę się, że bieganie po schodach czasami wkurza (choć przy dużym domu po parterze też czasami trzeba się nabiegać), to zawsze bawili mnie znajomi, którzy
Nie zastanawiałeś się aby tak skonstruować plan aby nie marnować miejsca na korytarze?
Poza tym bez korytarzy mieszkanie wydaje mi się jakieś takie przyjaźniejsze (w sumie kojarzy mi się z serialem przyjaciele :))
Skoro salon i kuchnia i tak są ogólnodostępne to nie lepiej aby one stanowiły centrum domu i korytarz jednocześnie?
Ja tak bym zrobił ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przykładowe mniejsze mieszkanie bez korytarzy: