Wpis z mikrobloga

#programowanie #csharp

Znając C++, C# i T-SQL jak powinienem zabrać się do ogarniania webu? Gadałem już trochę przez SOAP, ogarniałem XMLe und shit, ale to jest generalnie "passe" w dzisiejszych czasach i nie był to nawet web tylko "jedna aplikacja gada z drugą przez internety".

Web z tego co tak przeglądałem pobieżnie nie jest trudny (raczej nie gorszy od logiki biznesowej którą wałkuję codziennie), ale wymaga PRZEPASTNEJ wiedzy, która jak dotąd mnie odrzucała z racji chaotyczności z jaką jest przekazywana w przeróżnych tutorialach. Jest gdzieś to poukładane po ludzku krok po kroku? Czyli początek w logice biznesowej w backendzie i krok po kroku od zaplecza aż do odbiorcy końcowego. Chciałbym zrozumieć cały proces a nie tylko umieć go zamałpować, cośtam poklikać, posklejać na pałę na srebrnej taśmie i "no jakoś działa".
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Khaine: zastanów się w czym chcesz się specjalizować bo za dużo tego żeby wszystko ogarnąć, na sam początek przerób podstawy html + css + js, bo wiedzieć jak to działa musisz zawsze
  • Odpowiedz
Jest gdzieś to poukładane po ludzku krok po kroku?

@Khaine: jest - na backendzie, frontu nie tykaj bo to chaos, g---o i wynajdywanie po raz setny koła od nowa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Khaine:

jak powinienem zabrać się do ogarniania webu?

Ale o co właściwie pytasz? Skoro znasz c# to zapewne wiesz o istnieniu asp.net core. Może zerknij na http://piotrgankiewicz.com/courses/becoming-a-software-developer/ (tekst po angielsku, ale filmy po polsku; skoro znasz język to może zacznij od part III), po tym będziesz znał jakieś podstawy backendu i wiedział jakie pytania w google zadawać. Autorem jest @spetz, który jest też autorem innych kursów w temacie
  • Odpowiedz
jest - na backendzie

@xetrov: Backend to ja ogarniam jako tako już teraz, przecież czym innym jest aplikacja desktopowa pracująca z bazą danych? Tyle, że ma zespolony ze sobą front zamiast wystawionych interfejsów. A to nawet trudniejsze, bo musisz te dane ładnie obrobić a nie tylko "wysrać" i niech się ten drugi martwi ( ͡º ͜ʖ͡º) Co się naklikałem np. w XAML żeby to jakoś
  • Odpowiedz