Wpis z mikrobloga

Wczorajszej nocy przy #nightdrive całkiem przypadkowo wyszedłem na bohatera z filmu Drive, czy innego baby driver.

Nie zatrzymałem się do kontroli drogowej, sądząc, że to nie mnie chcieli zatrzymać. Za chwilę zobaczyłem w lusterkach koguty i już wiedziałem, że to o mnie chodzi. Zjechałem więc nagle na stację, bo trzeba się przecież bezpiecznie zatrzymać. Oni nie zauważyli, bądź nie zdążyli i pojechali dalej. No cóż, nawróciłem i jadę do domu. Stojąc na światłach dostrzegam, że są w oddali, stąd też zmieniam pierwotny kierunek i skręcam na bezpieczny zajazd po drugiej stronie. Oni pojechali w drugą stronę włączając już też syrenę na światłach. No mnie być może nie było widać, bo zupełnie przypadkowo byłem za dużym drzewem.

Przeraziłem się trochę konsekwencji, bo wyglądało na ucieczkę, więc pojechałem szukać tego radiowozu. Wyszło tak, że nie mogli mnie znaleźć, bo cały czas jechałem za nimi. Oni na czerwonym mogą, ja musiałem stawać. Nawet jak próbowałem przeciąć drogę żeby się spotkać, to po prostu jechali za szybko, a nie chciałem sobie dokładać mandatu za prędkość.

Zrezygnowałem w końcu i pojechałem do domu. Przejechali obok jak zamykałem bramę :D Ta "ucieczka" nie nadaje się nawet na scenariusz filmowy, bo byłaby zbyt odrealniona.

#truestory #oswiadczeniezdupy
  • 26
@oiio: Nowe surowe kary dla kierowców łamiących przepisy prawa o ruchu drogowym. Od 1 czerwca 2017 roku każde niezatrzymanie się na wezwanie do kontroli drogowej będzie uznawane za przestępstwo.
Natomiast, każdy przypadek ucieczki przed policją karany będzie karą od 3 miesięcy nawet do 5 lat więzienia. Dodatkowo sąd może nałożyć bezwzględny zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów na czas do do 15 lat.
https://www.antyradio.pl/Adrenalina/News/Niezatrzymanie-sie-do-kontroli-drogowej-bedzie-przestepstwem-15358
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@oiio: mam podobną historię, tylko nie bardzo jest się czym chwalić bo miałem przekroczoną prędkość trochę a auto policyjne było nieoznakowane. Nie zdążyli włączyć świateł a my znikliśmy. Skończyło się w miarę ok
więc pojechałem szukać tego radiowozu. Wyszło tak, że nie mogli mnie znaleźć, bo cały czas jechałem za nimi. Oni na czerwonym mogą, ja musiałem stawać. Nawet jak próbowałem przeciąć drogę żeby się spotkać, to po prostu jechali za szybko, a nie chciałem sobie dokładać mandatu za

@WutkaBXL: yebye #pasta :/
@oiio Jeśli masz podejrzenie, że chcieli cię zatrzymać, ale im "uciekłeś" to lepiej udaj się na komisariat i po prostu wyjaśnij. Pewnie trochę się pośmieją, ale za to głowa będzie spokojniejsza.