Wpis z mikrobloga

@Duke_Nukem: jak tam Ci wygodniej - ja bardzo sobie cenię storage spacey, kupiłem za bezcen z allegro jakieś używane dyski 1tb, i spiąłem je w mirror - mam "połowę" przestrzeni, ale jak mi jakiś dysk padnie to dane zachowuje i sobie wymieniam. No i zaleta Storage Spaceów jest taka, że nie przejmuje się zbytnio wielkością dysków - możesz dowolnie mieszać wielkości, wydzieli Ci najwięcej ile się da. W hardwareowym -
  • Odpowiedz
@Duke_Nukem: po prostu stworzyłeś tutaj dyski które mają w sumie 2TB a nie 1,81TB
Przy normalnym dzieleniu na partycje nie da się przekroczyć pojemności dysku, tutaj można przekroczyć bo zastosowanie inne. Ale nie wiem czy jesteś w stanie teraz zmienić to bez utraty danych.
  • Odpowiedz
@Koliat:
Co daje RAID? O co chodziło z tymi partycjami na początku, robić nie robić?

Da się zmniejszyć "maksymalny rozmiar magazynowania" (bo zmieniłem i nie mogę wrócić, nawet z kopii zapasowej XD)?

Partycje robić przez te opcję ze screena tj miejsca do magazynowania (tylko teraz zgodnie z instrukcjami ze strony microsoftu) czy
  • Odpowiedz
@Duke_Nukem: RAID0 to stripe, tzn łączysz dyski powiedzmy "równolegle", tak że zwiększasz prędkość odczytu / zapisu. Jeden dysk powiedzmy uciągnie 50MB/s zapisu, a jeśli masz dwa w RAID0, to wyciągnie około 90MB/s (jest trochę straty, ale niewiele, przykłady poglądowe). Jak połączysz dwa dyski w RAID1 (Mirror), to może Ci się uwalić połowa dysków i cały czas będziesz miał dostęp do danych - ochrona przed awarią dysku. Kolejne kombinacje dodają trochę
  • Odpowiedz