Z rzeczy których nauczyłam się po ponad 3 latach mieszkania we #wroclaw to to, że dość dużo mówię gwarą oraz jakimiś regionalizmami. Wcześniej byłam przekonana, że mówię całkowicie „czystym” polskim. Oto przykłady: - krychaczka – tłuczek do ziemniaków - smarowidło – wszystko czym można posmarować kanapkę - robić łóżko – ścielić łóżko - zaczynać się w kogoś – dokuczać komuś - zapytać się kogoś – zapytać kogoś - szare kluski to nie jest potrawa ogólnopolska - nie w całej polsce ziemniaki z gzikiem to typowo domowy obiad - amerykanka nie jest drożdżówką, którą można kupić w całej polsce - drożdżówki – słodkie bułki – wszystko co nie jest pączkiem tak na prawde - gniazdko – pączek hiszpański - bułka mleczna tez nie jest dostępna w całej polsce - giry – nogi - pener – sebix - klunkry – graty - rojber – niesforne dziecko - zakluczać/odkluczać drzwi – zamykać drzwi na klucz/otwierać drzwi
Jakbym pomyślała dłużej to pewnie byłoby tego więcej, czy ktoś z #poznan i #wielkopolska ma coś jeszcze „oczywistego” do dodania?
@BzdziagwaLujka: rozumiem, we Wrocławiu tez się stosuje wyrażenie „drożdżówka”. Jednak zdecydowanie częściej „słodka bułka”. Nie tylko w mówię potocznej, dotyczy to również opisów produktów w sklepach.
@BzdziagwaLujka: - smarowidło; często słyszę od rodziny (Podkarpacie i Małopolska) - szare kluski; znam potrawę, (jw.) - drożdżówki – słodkie bułki – wszystko co nie jest pączkiem tak na prawde; eee... W sensie że co? Bo ja nawet na pączka mówię drożdżówka. - bułka mleczna tez nie jest dostępna w całej polsce; nie? ja jadłam. Pomijając, że jest coś takiego "mleczne bułeczki", co można choćby w Kauflandzie kupić - giry; ile
@ostrzyjnoz: Juz mi sie nie chce po raz milionowy tlumaczyc o co chodzi z tymi drożdżówkami xD Pomińmy to xD A z mleczna bulka nie chodzi mi o te bulki maślane z sieciówek. U mnie mozna kupic mleczna bulke, ktora jest robiona z innego ciasta niz zwykle i dodatkowo do ciasta dodaje sie mleka, Dzieki czemu ciasto jest takie maślane. Na gorze posypana jest makiem i jest okrągła.
@BzdziagwaLujka: Tak, wiem o co chodzi, wyguglałam ją sobie. I jestem pewna, że jadłam takie cudo, aczkolwiek nie z makiem (mak może oryginalnie był, tylko go strzepałam).
Wpisz sobie te slowa w Google, wyskoczą Ci słowniki gwary poznańskiej ;) Kiedys widzialam tez mapkę w jakich częściach polski mowili sie jakimi dialektami. Ten ktorym mowi sie w Poznaniu zajmował prawie najwieksza powierzchnie, nie ma sie co dziwic, ze wiele osob zna te określenia. Ale wiele osob tez ich nie zna :)
Właśnie pytałem znajomego z Kujawsko - Pomorskiego i też je zna xD Doprawdy regionalizmy, że hej.
@LipBalm: @kurczakos1: To ze wy je znacie wcale nie znaczy, ze nie sa to regionalizmy lub gwara. Jezyk jest czyms żywym, przenosi sie, ludzi migrują. Co nie zmienia faktu, ze dla wiekszosci te rzeczy sa nie znane. :)
- krychaczka – tłuczek do ziemniaków
- smarowidło – wszystko czym można posmarować kanapkę
- robić łóżko – ścielić łóżko
- zaczynać się w kogoś – dokuczać komuś
- zapytać się kogoś – zapytać kogoś
- szare kluski to nie jest potrawa ogólnopolska
- nie w całej polsce ziemniaki z gzikiem to typowo domowy obiad
- amerykanka nie jest drożdżówką, którą można kupić w całej polsce
- drożdżówki – słodkie bułki – wszystko co nie jest pączkiem tak na prawde
- gniazdko – pączek hiszpański
- bułka mleczna tez nie jest dostępna w całej polsce
- giry – nogi
- pener – sebix
- klunkry – graty
- rojber – niesforne dziecko
- zakluczać/odkluczać drzwi – zamykać drzwi na klucz/otwierać drzwi
Jakbym pomyślała dłużej to pewnie byłoby tego więcej, czy ktoś z #poznan i #wielkopolska ma coś jeszcze „oczywistego” do dodania?
#ciekawostki #jezykpolski #widaczabory (tak wiem, tag nie do tego ale tu serio widać zabory xD)
- smarowidło; często słyszę od rodziny (Podkarpacie i Małopolska)
- szare kluski; znam potrawę, (jw.)
- drożdżówki – słodkie bułki – wszystko co nie jest pączkiem tak na prawde; eee... W sensie że co? Bo ja nawet na pączka mówię drożdżówka.
- bułka mleczna tez nie jest dostępna w całej polsce; nie? ja jadłam. Pomijając, że jest coś takiego "mleczne bułeczki", co można choćby w Kauflandzie kupić
- giry; ile
A z mleczna bulka nie chodzi mi o te bulki maślane z sieciówek. U mnie mozna kupic mleczna bulke, ktora jest robiona z innego ciasta niz zwykle i dodatkowo do ciasta dodaje sie mleka, Dzieki czemu ciasto jest takie maślane. Na gorze posypana jest makiem i jest okrągła.
Właśnie pytałem znajomego z Kujawsko - Pomorskiego i też je zna xD Doprawdy regionalizmy, że hej.