Wpis z mikrobloga

@fegwegw: chodzi o to, żeby walidować poprawność odpowiedzi z API przez schemę (jakiś dokument opisujący typy i strukturę JSON-a).

Biblioteka do deserializacji (np. Gson) to inna sprawa. Załóżmy, że chcę po prostu udostępnić schemę (jakiś dokument) i nie wiem jakiego języka będzie używał klient. Nie mogę mu dać klas Javowych.
  • Odpowiedz
@shar:

There was something called JSON Schema, which was an Internet Draft which expired in 2013. Internet Drafts are the first stage to producing an Internet Standard.

To jest własnie to JOSN Schema, które jest w drafcie (nie jest jeszcze RFC).
  • Odpowiedz
@uzytkownikTHCE: przecież zalinkowałem do json-schema.org. Ten link, który wkleiłeś to tylko jej implementacje. Ale nadal są to implementacje specyfikacji, która jest w drafcie (czyli raczej nie powinna być używana na produkcji).
  • Odpowiedz
@mk321: Mamy ponad 100 serwisów na produkcji, od mniej więcej roku migrujemy je stopniowo na json-schemę i Swaggera, ścieżka uwzglednia walidację poprawności requestów i responsów na podstawie schemy oraz generowanie klientów na jej podstawie. Wszystko działa i nie ma problemów z implementacjami, mimo, że formalnie jest to draft.
  • Odpowiedz