Wpis z mikrobloga

@fervi:

Odpowiedź brzmi nie, bo nie ma co kupować.

W robienie na czarno i niepłacenie podatku jeszcze jestem w stanie uwierzyć, ale nie mów mi, że odżywiasz się światłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@WeselnyGiermek00:

ogólnie na co im w ogóle blockchain skoro tylko balans na koncie w danym bloku tam sie liczy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Chyba coś ci się pomieszało. To w BTC pełna baza (ze stanami historycznymi) waży kilkaset GB. W ETH taka baza (również ze stanami historycznymi, nie tylko aktualne stany) waży mniej niż 50 GB.

Źródło: https://medium.com/@VitalikButerin/because-of-ethereums-exponentially-growing-blocksize-the-bottleneck-is-not-regulated-8c0acd77b3a2
  • Odpowiedz
W ETH taka baza (również ze stanami historycznymi, nie tylko aktualne stany) waży mniej niż 50 GB.

@Kliko: to są "spakowane dane" tak by po obróbce odtworzyć historyczne stany dlatego RdyToGo waży 1TB.
To że w ETH mozesz sobie spakować te dane to inna kwestia chłopaki sobie konbinuja jak mogą by to pakowac i słusznie. Pozatym jak sie uprą to beda odcinac blockchain i tyle . ( ͡° ͜
  • Odpowiedz
że nie ma historii i dlatego waży 50GB

@fervi: ma podobno dane które mogą służyć odtworzeniu stanu z X dnia :D to takie super archiwum RAR.
ETH ma inna budowę od BTC i nie ma co tego 1:1 porównywać.
  • Odpowiedz
@Kliko: BTC nie ma kont ma wejscia wyjscia dlatego je musisz indywidualnie przeliczać, w ETH są konta i ich stany. Róznica jest taka ze BTC pod jednym seed ma wiele adresów , można rownolegle psuszczać transakcje i wydawać je zanim blok padnie A>B>C>D... w ETH musi stan sie potwierdzic i dopiero mozesz wydać ETH. ETH jest pod kontrakty dlatego ma konta i stan . to jak pamiec ram w X
  • Odpowiedz
Jesteś pewien?

@Kliko: na 100% ale dlatego masz bloki co 15s a nie 10min jak w BTC.
Nie ma co sie kłocic co lepsze BTC nie przebije ETH w kontraktach a ETH BTC w byciu walutą...
nie kłoć się co jest lepszym drapieżnikiem rekin czy lew bo to nie ma sensu tak samo jak BTC/ETH
  • Odpowiedz
BTC waluta i Rootstock

@fervi: skopiowali pewnie model ETH i maja swoj token na kontach by to dzialało i bylo kopatybilne z jezykiem ETH proste. RSK to kopia eth pewnie moze cos tam pozmieniane jest.
Takie budowanie kola na nowo ... bez sens w sumie.
  • Odpowiedz