Wpis z mikrobloga

Stworzyłem aplikację #android , która jest swego rodzaju trackerem czasu spędzanego przy serialach. Cel projektu był czysto edukacyjny. Motywacjami było nauczenie się języka #kotlin, spróbowania podejścia z clean architecture, przełamania się w pisaniu testów jednostkowych oraz wypróbowania narzędzi architecture components (Room, Lifecycle, ViewModel). Na potrzeby aplikacji nauczyłem się również pracy ze #spring. W efekcie powstało REST api, z którego korzysta aplikacja. Powstały również dwie biblioteki frontendowe MaterialTimelineView oraz NoiseView. Wszystko to z otwartym dostępem do kodu.

Oto efekty:
Kod źródłowy aplikacji: https://github.com/hypeapps/episodie
Kod źródłowy api: https://github.com/hypeapps/episodie-api
Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.hypeapp.episodie

Szukam również pracy jako Android Developer na terenie Poznania, jeśli jakiś mirek ma namiary na taką posadę proszę o info :)

#androiddev #programowanie
szyna55 - Stworzyłem aplikację #android , która jest swego rodzaju trackerem czasu sp...

źródło: comment_gL2eznIYnzLWbwNN5DB2br7rcoaeNc8L.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@Jakr Sam projektowałem grafikę oraz layouty. W sumie wszystko tworzone na żywca bez żadnego planu przy dużej ilości piwa :)
@panryz zgadzam się, dzisiaj zrobiłbym to o wiele lepiej. Następną aplikację oprę o architekture MVI, która jest ostatnio moim oczkiem w głowie.
  • Odpowiedz
@szyna55: IMO, MVI trochę przerost formy nad treścią. Ale może dlatego, że tylko widziałem kilka wpisów, nie korzystałem z niej, przez co nie wiem jakie ma zalety. Ale ogólnie stosując już jakikolwiek wzorzec jest elegancko, a nie Single Activity Application :D btw właśnie przejrzałem apkę. Zajebieste animacje
  • Odpowiedz
@panryz: Bo projekt się zakończył. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Generalnie ma trochę zalet i trochę wad, głównie trzymaliśmy się podejścia Hannesa Dorfmanna, ale masz rację, że w pewnych miejscach to trochę przerost formy nad treścią. Kodu boilerplate jest niestety masa, wdrożenie do niej zajmuje długo, czasami też trzeba walczyć z frameworkiem Androida, co bywa flustrujące. Z zalet to fajnie można to testować i debugować oraz to,
  • Odpowiedz
@niezielony: Mi się najlepiej sprawdza MVP. We wszystkich projektach tego użyłem :D Co prawda trzeba pisać te interfejsy, ale za to proste, testowalne i działa. Czasem się zapędzam i moje Presentery wiedzą o cyklu życia widoku, a to już domena clean architecture :P
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@szyna55: zauważyłem jeden problem - gdy jesteś w wysuniętym menu z boku, to dalej możesz wejść w serial, a tak to wszystko spoko
skąd czerpiesz dane o serialach, ich długości i popularności?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Gronekmaster Lista top100, najbardziej popularne oraz premiery bazuje na danych IMDB. Moj serwer odpala joby crawlera, ktory zbiera id seriali. Reszta jest pobierana ze swietnego api od tvmaze.com
  • Odpowiedz