Wpis z mikrobloga

#facebook #przegladarki #java #javascript
Używam regularnie programu CCleaner, kasuję nim historię odwiedzanych stron, Internet: Java, pliki Cookies oczywiście, w ogóle wszystko z przeglądarki (Firefox), Adobe Flash Player też czyszczę. CCleaner i przeglądarkę aktualizuję, a i tak na Facebooku wyświetlają mi się reklamy związane ze stronami, które uprzednio przeglądałem. Jak oni to robią i jak mam bronić swojej prywatności?
  • 16
  • 0
@KawaJimmiego fb i tak wszystko pamięta, nie ważne, że wyczyściłeś lokalną historię przeglądania. Zainstaluj sobie jakiś dodatek do przeglądarki, który blokuje skrypty Facebooka na stronach na które wchodzisz, disconnect/ghostery/privacy badger.
  • 0
@KawaJimmiego tak, m.in po IP. Kiedy przegladasz internet Facebook tworzy twój profil reklamowy zapisując wszystkie dane, które zgromadził że swoich skryptów na różnych stronach, robi to nawet jeśli nie masz konta na Facebooku. Jeśli jesteś zalogowany w czasie przeglądania lub zalogujesz się kiedykolwiek indziej z tego samego urządzenia, czy byłeś zalogowany wcześniej , fb łączy wszystko do kupy i powiazuje z twoim kontem.
@KawaJimmiego: Zainstaluj sobie ublock origin i tam w filtrach zaznacz filtry disconnect i przeciw śledzeniu. W przeglądarce ustaw "Ochrona przed śledzeniem" ale to i tak nie da ci w 100% anonimowości dla reklamodawców. W ustawieniach google / facebooka możesz wybrać czy chcesz profilować reklamy ale to nie zapobiega zbieraniu danych.
@KawaJimmiego: oni nie sprawdzaja tego na poziomie historii przegladarki
musialbys kilka dni spedzic na konfiguracji zeby facebook/google nie mieli twoich danych
slowa kluczowe: vpn, hosts file, footprint, cookies, tor, noscript