heniuvelkarol
heniuvelkarol
#programowanie #testowanieoprogramowania

Hej. Przeszedłem rekrutację w firmie, zaakceptowali moje warunki finansowe i teraz dostałem od nich oficjalną ofertę(uop), która zawiera niższą kwotę brutto niż bym się spodziewał, bo w firmie stosują myk z autorskimi kosztami uzyskania przychodu. Czy dobrze rozumiem, że przy takim sposobie rozliczania moja pensja może się wahać w zależności od tego ile czasu poświęcę na pracę twórczą? Żeby otrzymać tyle netto na ile się umówiliśmy musiałbym poświęcać około 70-80% czasu na nią. Pozycja to tester automatyczny i nie jestem pewien czy to możliwe. Jakie są Wasze doświadczenia z takimi umowami? Jest jeszcze coś na co powinnienem zwrócić uwagę?
1
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
leoha
czyli z tego co piszesz wynika, że to "normalna praktyka, dobrze rozumiem?

@heniuvelkarol: tak, pracowałem w kilku firmach i te "procenty" zawsze są stałe na danym stanowisku. Po prostu pracodawca zakłada (na co ma odpowiednia interpretację US), że na danym stanowisku spędza się średnio tyle i tyle na pracy twórczej. Pamiętaj tylko, że w tym roku zmieniła się ustawa i jak nie jesteś programistą, to te procenty wydają się podejrzanie
6
b.....u
b.....u
@heniuvelkarol: przyjdzie kontrola, uwalą godziny kreatywne testerom i zostaniesz z mniejszym hajsem na ręce?
3
leoha
Dlatego jeżeli ide do pracy na UoP, to ustalam stawkę brutto

@supersucker: no tylko tak, bo inaczej się nie da, bo dla danej stawki brutto dla różnych osób netto może być inne, a i w ciągu roku może się zmieniać, jak przekraczasz próg podatkowy...
2
bardzofajnynick
@heniuvelkarol nie mam pojęcia, ale bym chyba zapytał u źródła. może mają kreatywnych księgowych ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1
piolem
piolem
@heniuvelkarol dlatego podaje się kwoty brutto a nie netto, które jest zależne od sposobu rozliczania podatku.
Twoje warunki to było "chce tyle na rękę" czy podałeś normalnie kwotę brutto i sprecyzowales że to UOP?
1
dog_meat
@heniuvelkarol: dlatego zawsze jak ludzie piszą komentarze, że po co podają pensję brutto, powinni netto, to mówię, że to bez sensu
1
leoha
generalnie firma chce na tobie zaoszczędzić

@supersucker: no chyba jednak chce, skoro dogadali się na inna kwotę, a potencjalny pracodawca zmniejszył kwotę brutto argumentując, że z KUP będzie miał netto tyle samo. W takim przypadku komu te pieniądze przypadają pracodawcy czy pracownikowi?( ͡° ͜ʖ ͡°)
1
d.....s
@heniuvelkarol: haha nie idz na to. Mialem to samo. Niby na czysto mialem wiecej z 50%KUP. Tylko po zmianie ustawy pracodawca stwierdzil ze on nic wyrównał nie będzie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
0
leoha
Żeby otrzymać tyle netto na ile się umówiliśmy musiałbym poświęcać około 70-80% czasu na nią.

@heniuvelkarol: Wszędzie w takich przypadkach stosuje się "kreatywną księgowość". Co byś nie robił, to w papierach będzie, że właśnie tyle czasu robiłeś pracę twórczą (no chyba, że będziesz ponad miesiąc na zwolnieniu lekarskim lub/i urlopie).
0
S.....a
S.....a
@heniuvelkarol: ale wał ( ͡° ʖ̯ ͡°)
0
heniuvelkarol
heniuvelkarol
@bardzofajnynick będę dzisiaj z nimi o tym rozmawiał, ale... najpierw badam teren i praktyki w tym zakresie, bo nigdy nie miałam z tym doczynienia

@dextress jakiej zmianie ustawy? Coś więcej na ten temat?

@leoha czyli z tego co piszesz wynika, że to "normalna praktyka, dobrze rozumiem?
0
heniuvelkarol
heniuvelkarol
@leoha no właśnie mi też wydają się te procenty mocno zawyżone, bo szacowałbym że mniej niż połowa czasu pracy będzie "twórcza". Dzięki za odpowiedź!
0
heniuvelkarol
heniuvelkarol
@buntuubuntu tak to trochę wygląda...
0
asunez
@heniuvelkarol: Ja bym się na takie coś nie zgadzał. Wynagrodzenie jedno, KUP jedno. Umawialiście się na jakąś kwotę i to bym egzekwował.
0
cevilo
cevilo
@heniuvelkarol: testerzy automatyczni nie łapią się na KUP. Będą dość mocne kontrole i żądania zwrotów.
0
leoha
testerzy automatyczni nie łapią się na KUP

@cevilo: łapią się, u mnie w firmie mamy na to papier z US, tylko, że mają jakieś niższe te procenty. Za to testerzy manualni się nie łapią
0
prozac
@heniuvelkarol: tak jak poprzednicy mówili, po zmianie ustawy jest to dość śliski temat i firmy sie wycofują mimo że wcześniej działali o decyzję US, która zezwalała na takie rozliczenia. Pamiętaj, że obowiązek udowodnienia pracy tówrczej leży po Twojej stronie, jeśli przyjdzie kontrola z US to będą rozmwiać z Tobą bo to Ty jesteś płatnikiem, nie Twój pracodawca
0
C.....t
C.....t
@cevilo: @leoha: u nas łapią się na to i testerzy automatyczni i manualni
0
cevilo
cevilo
@CytrynowySorbet: @leoha: Chodzi o to, że grupa korzystająca z programu będzie jeszcze węższa, US będą domagały się zwrotu i wycofują się z decyzji, interpretacji które nie tak dawno wydawały firmom, oraz domagać się będą jeszcze większej dokumentacji.
0