#programowanie #testowanieoprogramowania
Hej. Przeszedłem rekrutację w firmie, zaakceptowali moje warunki finansowe i teraz dostałem od nich oficjalną ofertę(uop), która zawiera niższą kwotę brutto niż bym się spodziewał, bo w firmie stosują myk z autorskimi kosztami uzyskania przychodu. Czy dobrze rozumiem, że przy takim sposobie rozliczania moja pensja może się wahać w zależności od tego ile czasu poświęcę na pracę twórczą? Żeby otrzymać tyle netto na ile się umówiliśmy musiałbym poświęcać około 70-80% czasu na nią. Pozycja to tester automatyczny i nie jestem pewien czy to możliwe. Jakie są Wasze doświadczenia z takimi umowami? Jest jeszcze coś na co powinnienem zwrócić uwagę?
Hej. Przeszedłem rekrutację w firmie, zaakceptowali moje warunki finansowe i teraz dostałem od nich oficjalną ofertę(uop), która zawiera niższą kwotę brutto niż bym się spodziewał, bo w firmie stosują myk z autorskimi kosztami uzyskania przychodu. Czy dobrze rozumiem, że przy takim sposobie rozliczania moja pensja może się wahać w zależności od tego ile czasu poświęcę na pracę twórczą? Żeby otrzymać tyle netto na ile się umówiliśmy musiałbym poświęcać około 70-80% czasu na nią. Pozycja to tester automatyczny i nie jestem pewien czy to możliwe. Jakie są Wasze doświadczenia z takimi umowami? Jest jeszcze coś na co powinnienem zwrócić uwagę?
- Najlepsze
- Wszystkie komentarze

@heniuvelkarol: tak, pracowałem w kilku firmach i te "procenty" zawsze są stałe na danym stanowisku. Po prostu pracodawca zakłada (na co ma odpowiednia interpretację US), że na danym stanowisku spędza się średnio tyle i tyle na pracy twórczej. Pamiętaj tylko, że w tym roku zmieniła się ustawa i jak nie jesteś programistą, to te procenty wydają się podejrzanie
@supersucker: no tylko tak, bo inaczej się nie da, bo dla danej stawki brutto dla różnych osób netto może być inne, a i w ciągu roku może się zmieniać, jak przekraczasz próg podatkowy...
Komentarz usunięty przez autora
Twoje warunki to było "chce tyle na rękę" czy podałeś normalnie kwotę brutto i sprecyzowales że to UOP?
@supersucker: no chyba jednak chce, skoro dogadali się na inna kwotę, a potencjalny pracodawca zmniejszył kwotę brutto argumentując, że z KUP będzie miał netto tyle samo. W takim przypadku komu te pieniądze przypadają pracodawcy czy pracownikowi?( ͡° ͜ʖ ͡°)
@heniuvelkarol: Wszędzie w takich przypadkach stosuje się "kreatywną księgowość". Co byś nie robił, to w papierach będzie, że właśnie tyle czasu robiłeś pracę twórczą (no chyba, że będziesz ponad miesiąc na zwolnieniu lekarskim lub/i urlopie).
@dextress jakiej zmianie ustawy? Coś więcej na ten temat?
@leoha czyli z tego co piszesz wynika, że to "normalna praktyka, dobrze rozumiem?
@cevilo: łapią się, u mnie w firmie mamy na to papier z US, tylko, że mają jakieś niższe te procenty. Za to testerzy manualni się nie łapią