Wpis z mikrobloga

@NotNull: Nie, czytałem, że testy PAPPa, nawet jak wyjdą pozytywnie, to i tak często dają wynik fałszywie pozytywny i potem jeszcze inne, dokładniejsze, badania robią. Co ciekawe - PAPPA negatywny nie ma takiego przekłamania.
@pusja: Wyniki USG i swoje obserwacje, wraz z wynikami PAPP-A lekarz wpisal do specjalnego programu i na tej podstawie wyliczono ryzyko. Dostalismy skierowanie do genetyka. Jutro wizyta. Zobaczymy co on powie. Na ten moment wydaje mi sie ze czeka nas amniopunkcja. Zonka boi sie bo jakby nie bylo jest to badanie inwazyjne.

#genetyka
@NotNull: Dlatego napisałam o NIFTY, też da odpowiedź, a jednak jest nieinwazyjny. Na wyniki PAPP-y wpływa masa rzeczy, jak chociażby wiek, leki, choroby, itp. Na USG wyszły jakieś zmiany? NT w normie? Trzymam kciuki, bo wiem jaki to stres.
@pusja: NT 1,5mm Wszystko niby w normie jednak niebadano kosci nosowej.
Dzisiaj bylo spotkanie z genetykiem i w sumie nic nie wnioslo. Bylo to raczej formalne spotkanie ktore trzeba odbyc przed wykonaniem nastepnego kroku.
Zarezerwowalismy termin amniopunkcji na przyszly czwartek. Jeszcze nie wiemy czy ja wykonamy. W kazdym momencie mozna zrezygnowac