Wpis z mikrobloga

Jak połączyć się z raspberrypi jeżeli mam
3 raspberry pi połączone do switcha kablem mają ip 192.168.1.12x/24 (x to liczba od 1 wzwyż)
switch podłaczony do routera
ja linux(mac) podłączony via wifi do routera.

Jak probuje to dostaje info:
ssh pi@192.168.1.120
ssh: connect to host 192.168.1.120 port 22: Connection refused

Ktoś poradzi?
#linux #raspberrypi #siecikomputerowe #sieci
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Strzalka: Chyba tylko jeśli mógłbyś się zalogować na switcha. Ewentualnie arp wypisze ci tablicę arp z urządzeniami w sieci ich adresami ip.

@majsterV2: Nie będzie musiał sprawdzać kazdego adresu IP po kolei z całej puli a sieci?
  • Odpowiedz
@Strzalka: @majsterV2: Właśnie znam nmapa bo kiedyś z niego korzystałem i wciąż uważam, że o wiele lepiej użyć arp w tym wypadku. Pytałem bo zrobiłeś błąd w poleceniu nie podając w ogóle numeru hosta. Myślałem, że to jakieś hacksy, których nie znam.

arp -a -n

Nawet w necie po zapytaniu jak skanować sieci lokalne nmapem ludzie polecają arp zamiast nmapa xD
  • Odpowiedz
@Kryspin013: zwrocilem arp -a teraz widze wszystko ok z komendą arp -a -n rowniez moja pomylka

rpicluster1.lan (192.168.1.112) on en0 ifscope [ethernet]
esp0b49d2.lan (192.168.1.117) on en0 ifscope [ethernet]
rpi
cluster_2.lan (192.168.1.120)
  • Odpowiedz
@Strzalka: Ja mam takie narzędzie jak serwer, ale ARM to przyszłość w serwerach, chociaż tutaj nie ma super wydajności to płyty z tymi procesorami są bezpieczniejsze i mają większą wydajność (układy ASIC tak mają) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Strzalka: Procesor wektorowy (GPU) każdy scalak do grafiki to ma ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Odpal taką symulację na malinie w MOSIXie bo MPI używa ssh i przymula przy większych pakietach na takim scalaku.
  • Odpowiedz