Aktywne Wpisy

vartan +174
Wg sondaży po #wybory może nastąpić jedna dwóch dobrych rzeczy:
1) opozycja utworzy rząd mając około 240 głosów
albo
2) PiS z #konfederacja utworzą rząd i aktualni zwolennicy konfy będą mieć taki ból dupy, że ja #!$%@?ę, bo przecież obiecywali im, że nie wejdą z PiSem. Parę miesięcy później nie będzie już konfederacji, bo część z nich sprzeda się jak Kukiz. Cały entuzjazm zniknie, 5-10% wykopowej społeczności skończy z polityką i wrócą
1) opozycja utworzy rząd mając około 240 głosów
albo
2) PiS z #konfederacja utworzą rząd i aktualni zwolennicy konfy będą mieć taki ból dupy, że ja #!$%@?ę, bo przecież obiecywali im, że nie wejdą z PiSem. Parę miesięcy później nie będzie już konfederacji, bo część z nich sprzeda się jak Kukiz. Cały entuzjazm zniknie, 5-10% wykopowej społeczności skończy z polityką i wrócą

wykopowa_ona +189
Przybywam tradycyjnie 22 września z tym zdjęciem i dzielę się z Wami radością naszą;)
Dziś mija nam 11 lat w małżeństwie. Wiadomo - czasem słońce, czasem deszcz. Ale nie wyobrażam sobie życia bez tego człowieka i mam nadzieję, że przyjdzie się nam razem zestarzeć.
#zwiazki #malzenstwo #rozowepaski #niebieskiepaski #chwalesie
Dziś mija nam 11 lat w małżeństwie. Wiadomo - czasem słońce, czasem deszcz. Ale nie wyobrażam sobie życia bez tego człowieka i mam nadzieję, że przyjdzie się nam razem zestarzeć.
#zwiazki #malzenstwo #rozowepaski #niebieskiepaski #chwalesie

3 raspberry pi połączone do switcha kablem mają ip 192.168.1.12x/24 (x to liczba od 1 wzwyż)
switch podłaczony do routera
ja linux(mac) podłączony via wifi do routera.
Jak probuje to dostaje info:
ssh pi@192.168.1.120
ssh: connect to host 192.168.1.120 port 22: Connection refused
Ktoś poradzi?
#linux #raspberrypi #siecikomputerowe #sieci
czy da rade jakoś włączyć SSH nie mając dostępu do monitora?
Np.
nmap -sP 192.168.120/24
@majsterV2: Nie będzie musiał sprawdzać kazdego adresu IP po kolei z całej puli a sieci?
Nawet w necie po zapytaniu jak skanować sieci lokalne nmapem ludzie polecają arp zamiast nmapa xD
to teraz tak:
arp -a -n odpalone na macu wyrzuca mi urzadzedznia w tej samej sieci ale nie listuje mi raspberry pi podpiete pod switchem
Natomiast po polaczeniu sie po ssh do rpi za switchem komenda zwraca mi ip routera oraz drugie polaczone raspberry pi
Narazie cluster z 2 bo jedno odlaczylem i wrzucilem do obudowy :D
rpicluster1.lan (192.168.1.112) on en0 ifscope [ethernet]
esp0b49d2.lan (192.168.1.117) on en0 ifscope [ethernet]
rpicluster_2.lan (192.168.1.120)
Już lepiej kupić terminal na allegro, bo nawet GPU lepsze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Odpal taką symulację na malinie w MOSIXie bo MPI używa ssh i przymula przy większych pakietach na takim scalaku.