Wpis z mikrobloga

#programowanie #android #androidstudio #androiddev
Wykopowi programiści, potrzebuję rady, natchnienia, pewnych sugestii. Potrzebuję w swojej aplikacji narysować wykres.

Zbieram dane z czujnika temperatury i udostępniam to sobie w necie jako json. Potrzebuje te dane narysować na wykresie.
Myślę, że biblioteka którą wybrałem https://github.com/PhilJay/MPAndroidChart będzie do tego odpowiednia. Ale zapytacie: Gdzie problem? Otóż dane z czujnika wysyłane są nieregularnie w ciągu doby (Praca czujnika w ciągu doby jest nieregularna, raz jest włączony raz nie. Jeśli działa, to wysyła dane około 2 razy na minutę). Najlepszą opcją byłoby stworzenie wykresu dobowego od 00:00:00 do 23:59:59. Tylko jak do tego się zabrać? Stworzyć dużą kolekcję danych o rozmiarze 60sekund*60minut*24godziny i uzupełniać dane tylko tam gdzie mam wartości? Co w przypadku wyświetlania daty na osi x(będzie tego ogromna ilość). A może jakoś inaczej do tego się zabrać? Dziękuje za wszystkie wnoszące coś do dyskusji komentarze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 3
@czuczer: Najchętniej, aby punkty których dane mam, były przedstawione na wykresie, tzn:
* czujnik działał od godziny 04:00:00 do 07:00:00 i od 14:00:00 do 21:00:00, wysyłał jakieś tam próbki o nieregularnych odstępach czasu
* na telefonie wyświetla się wykres 24 godzinny, ale wartości są pokazane tylko w tych w/w godzinach. coś jak na obrazku :P
r3kc4H - @czuczer: Najchętniej, aby punkty których dane mam, były przedstawione na wy...

źródło: comment_xp9AVvf7rJsA2G7mQOmFn6Fk2DgfddeU.jpg

Pobierz