Tomasz Komenda zwolniony po 18 latach więzienia, Według prokuratury jest niewinny. (zdjęcie Radio Wrocław) Stary chłop ze mnie ale łezka w oku się zakręciła. Teraz odszkodowanie za zniszczenie życia. Grube odszkodowanie. Tak, z pieniędzy podatników bo k** k* łba nie urwie. 18 lat w więzieniu polskim jako zabójca,g--------l i p-----l...Koszmar, którego nie życzę nikomu. #sadownictwo #polska #wiadomosci
W sumie ludzie, którzy są przekonani o nieomylności sądów, policji i prokuratury, ludzie którzy (gdyby wtedy był wykop) nawoływali do kary śmierci dla niego oraz cieszyliby się gdyby go zabili w więzieniu (a często na wykopie można spptkać takie komentarze), ludzie przeciwni reformie sądownictwa...Tak, zastanowiłbym się czy takim ludziom tego nie życzyć.
@Smookie Podobno nigdy się nie przyznał do tego. Proponowali mu jakieś korzyści jeśli się przyzna ale odmówił. Chyba w wiadomosciach to było wwywiadzie z nim.
Tak, z pieniędzy podatników bo k** k* łba nie urwie.
@Pshemeck: trzeba byc ograniczonym zeby takie cos napisac. Uswiadomie cie, ze z rozwojem techniki material dowodowy sie zmienia. Dlatego sa specjalne jednostki rozpatrujace sprawy retrospektywnie. Nie ma metod 100% czulych, zawsze sa wyniki falszywie dodatnie. Z nowymi metodami ich odsetek sie zmniejsza
@Pomeranian: no widzisz w teorii powinien miec zapewniana ochrone a w praktyce mowi ze byl bity i maltretowany przez wspolwiezniow na co sluzba wiezienna przymykala oko. Tak wiec nie jest im tam tak rozowo jak opisujesz. No chyba ze twierdzisz ze skazany to sobie zmyslil
@Pshemeck: powinni nakręcić film o nim używając imion i nazwisk oraz prawdziwych zdjęć osób które go przesłuchiwały oraz skazały ( Policjanci, sąd itd) - oczywiście przy okazji niech mu zapłacą grubą kasę za samą opowieść . Nie wyobrażam sobie co zostało chłopakowi w głowie po tym koszmarze..
@InspektorDupa: no jak uważasz, z drugiej strony patologia się nie pieprzy, a osobiście znam też człowieka, któremu podpalono dom za znacznie mniejsze "przewinienie".
@Pshemeck: mi to działa podwójnie na wyobraźnię, bo jak go zamknęli to mniej więcej robiłem maturę. Kawał życia chłopak stracił. Dlatego temat kary śmierci jest dla mnie niezbyt oczywisty - sądy się mylą.
@savanna: bierz pod uwagę, że ten przypadek będzie jednak inaczej traktowany przez policję. jeśli mu włos z głowy spadnie, to będzie wizerunkowo drugi Igor S, a przecież już jest fatalnie.
@InspektorDupa: wiem, mimo wszystko uważam, że gość będzie uciekać. W więzieniu na pewno przeorali mu psychikę, nie wiem, czy byłoby go stać na ostracyzm społeczny, bo wbrew pozorom to też ma ogromny wpływ.
Ale on poszedł do więzienia prawie 20 lat temu, a nie "współcześnie"
@bgb1: 20 lat temu też już pilnowano bezpieczeństwa więźniów na cywilizowanym poziomie, no i zarówno wtedy jak i dzisiaj nikt nie traktuje ruchania 15-latki jak pedofilię.
Jeśli chodzi o przypadek zgwałconego więźnia to nie wiem o czym mówisz, bez szczegółów ciężko cokolwiek powiedzieć. Może go po prostu przecwelili bo był konfidentem, cholera wie.
Stary chłop ze mnie ale łezka w oku się zakręciła.
Teraz odszkodowanie za zniszczenie życia. Grube odszkodowanie. Tak, z pieniędzy podatników bo k** k* łba nie urwie.
18 lat w więzieniu polskim jako zabójca,g--------l i p-----l...Koszmar, którego nie życzę nikomu.
#sadownictwo #polska #wiadomosci
W sumie ludzie, którzy są przekonani o nieomylności sądów, policji i prokuratury, ludzie którzy (gdyby wtedy był wykop) nawoływali do kary śmierci dla niego oraz cieszyliby się gdyby go zabili w więzieniu (a często na wykopie można spptkać takie komentarze), ludzie przeciwni reformie sądownictwa...Tak, zastanowiłbym się czy takim ludziom tego nie życzyć.
@Pshemeck: trzeba byc ograniczonym zeby takie cos napisac. Uswiadomie cie, ze z rozwojem techniki material dowodowy sie zmienia. Dlatego sa specjalne jednostki rozpatrujace sprawy retrospektywnie. Nie ma metod 100% czulych, zawsze sa wyniki falszywie dodatnie. Z nowymi metodami ich odsetek sie zmniejsza
Komentarz usunięty przez moderatora
Kawał życia chłopak stracił.
Dlatego temat kary śmierci jest dla mnie niezbyt oczywisty - sądy się mylą.
Tsa byles Ty w ogóle kiedyś w sądzie XD? Może gdyby to byla ameryka...
@bgb1: 20 lat temu też już pilnowano bezpieczeństwa więźniów na cywilizowanym poziomie, no i zarówno wtedy jak i dzisiaj nikt nie traktuje ruchania 15-latki jak pedofilię.
Jeśli chodzi o przypadek zgwałconego więźnia to nie wiem o czym mówisz, bez szczegółów ciężko cokolwiek powiedzieć. Może go po prostu przecwelili bo był konfidentem, cholera wie.
@Pshemeck: Ale śmiechłem