Aktywne Wpisy

Megasuper +22
Początek końca książula. #ksiazulo
źródło: temp_file4366204377600619953
Pobierz
Seshu +390
Tadeusz Sznuk obchodzi dziś 82. urodziny 🎂🌹, znany i lubiany dziennikarz, prezenter radiowy i telewizyjny. Dużą popularność i sympatię telewidzów zdobył jako prowadzący teleturniej "Jeden z dziesięciu" niezmiennie od 1994r.
Wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia i wszelkiej pomyślności
#gruparatowaniapoziomu #ciekawostki #telewizja #1z10 #radio
Wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia i wszelkiej pomyślności
#gruparatowaniapoziomu #ciekawostki #telewizja #1z10 #radio
źródło: 49787475283_n
Pobierz

Mirki rzucicie okiem na ten kod? To jest mój pierwszy większy programik, dużo błędów jest z pewnością, ale chętnie posłucham konstruktywnej krytyki.
A co on robi?
Pobiera ze strony www.rzeszowiak.pl ogłoszenia o pracę ze słowem kluczowym 'python' (sztywno wpisałem to słowo). Znajdując ogłoszenie sprawdza w bazie czy już takie istnieje i jeśli jest nowe to przesyła emailem skróconą treść i podstawowe wyciągnięte z niego dane.
Wiem, że można dodać jeszcze wiele funkcjonalności do tego, ale póki co pytam tylko o składnie, błędy i jakieś rady.
Braku testów i komentarzy jestem świadom.
pastebin 3 pliki
- zamiast i += 1 użyj enumerate,
- w class DataAdvertisement wystraczy np zrobic return self.value[2].text[0:17] zamiast najpierw robic z tego zmienna date. I praktycznie do każdej metody możesz dodac @properties.
- adresy lepiej łączyć przez urljoin niż przez +, podobnie ze stringami.
- w przyszłości warto zaczać używać ORM do baz danych np. SQLAlchemy.
- co sie stanie gdy adres bedzie bledny lub
zamiast "dbinit.findnew() != []" daj "if dbinit.findnew()" - nie ma potrzeby tworzyc pustej listy zeby sprawdzic czy Twoja jest pusta.
zamiast petli i string+= za kazdym razem, wygeneruj sobie gotowa liste i uzyj "\n\n\n".join(lista)