Wpis z mikrobloga

Przecież takie badania powinny być przymusowe jak przegląd samochodu, ile szekli by to oszczędziło dzięki wczesnemu wykrywaniu schorzeń czy zmian. Do tego lekarze mogliby zobaczyć jak się zmienia stan delikwenta i na przykład mogliby doradzić zmianę stylu życia żeby poprawić jakość życia

@Dave987654321: W Stanach firmy ubezpieczeniowe wymuszają często na klientach regularne badania (z różną częstością, zależnie od badania czy wieku), własnie dlatego, że jest to podyktowane względami finansowymi - doskonale
@Strahl: owszem robi sie badania kontrolne chocby badanie odbytu. Rownie dobrze mozna to powiedziec o raku piersi. Znam przypadek gdzie kolezanka mojej matki robila wlasnie badanie mammograficzne i nic sie nie dzialo. Wszytsko bylo ok. I po niecalych dwoch miesiacach wykryla guza. W szpitalu jej powiedzieli ze to rak złośliwy!
Spora większość moich koleżanek nigdy na wizycie nie była nie mówiąc już o zrobieniu badań, laski w wieku 23+.

@PawianZbok: Słyszałem ostatnio o tym od koleżanki, podobny przedział wiekowy. Ja to się za głowę złapałem xD (dziewczyny ze wsi)

Przecież takie badania powinny być przymusowe jak przegląd samochodu, ile szekli by to oszczędziło dzięki wczesnemu wykrywaniu schorzeń czy zmian.

@Dave987654321: W Niemczech tak jest. Powyżej któregoś roku życia (chyba 45-50)
@Mr_Gray: akurat 2 dni temu mój mąż, który ma 40 lat, przełamał się i poszedł na badanie prostaty, bo jego dziadek zmarł na raka prostaty w młodym wieku, więc postanowił sprawdzić czy wszytko ok. Dostał zjeby od lekarza dlaczego mu dupę zawraca, skoro badania krwi które wykonywał 1,5 roku (!) temu były w porządku. Usłyszał też tekst, że nie jest samochodem żeby sobie na przeglądy przychoidzć. Ostatecznie odmówił mu zbadania prostaty
@PawianZbok to trzeba uświadamiać koleżankom że cytologia to podstawa, raz na rok. Sa tyle dorosłe żeby by aktywne seksualnie to nie rozumiem dlaczego sie wstydzą zadbać o zdrowie. Każdy Mirek powinien wysyłać swoje rozowe paski, siostry, matki i kochanki na takie badania. + USG podwozia i piersi.
@Dave987654321: ale wielu polakos bardizej ba o sowje zasrane gownem auto niz o swoje zdrowie... chodzenie na badania krwi 2 razy do roku wzroku sluchu ginekolog czy tez dla facetoww urolog oraz jakies inne badania przeswietlajace jak rentgen czy zwykla dla pluc spirometria ot nikt nigdy nie chce slyszec xd ja od 18 roku raz do roku do meskiego ginekologa (urologa) chodze by badac wlsne klejnoty....a ludzie jak mi mowia czemu
Profilaktyka jest bardzo ważna. Warto zrobić RM całego ciała raz na kilka lat. Mojemu mężowi wyszedł 7 milimetrow guz tarczycy. Lekarz I kontaktu, stwierdził, że dopiero od 10 milimetow się bada.
Pojechałam prywatnie do Limed w Tarnowskich górach tam jest dobry patamorfolog. Po 5 dniach listem przyszedł wynik. Rak złośliwy tarczycy- brodawczak. Po 2 m-ach w Gliwicach na onkologii wycięli mu jeden płat i narazie nie było naświetlań i chemii bo węzły