Wpis z mikrobloga

#linux #komputery #gnu #systemyoperacyjne #it
Szukam odpowiedniego pingwinka pod poniższe wymagania

koniecznie musi działać modem od plusa LTE wpiety pod USB, numer modemu: huawei E5332
z tego co się orientowałem 2 lata temu to linux tego nie obsługiwał

- ma działać przeglądarka, youtube, wszystkie elementy facebooka, (flash player żeby odtwarzał video z jakiś stron typu onet, niezależna)
- komputer to jakiś stary deskopt do biura z windowsem xp niepamiętam dokładnych parametrów (proc jedno albo dwurdzeniowy) (1 albo 2 gb ram)

to tyle, miłoby było jakby dało się zainstalować z pendrive 8gb
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Haradrim: Z pendrivem 4gb zainstalujesz chyba każdą dystrybucję, więc 8gb to żaden problem. Do niedawna nawet win10 się dało ale ostatnio przytył i już się nie da. Wątpię, że ktoś akurat ma ten sam modem i linuxa więc to raczej musisz sam sprawdzić. Od siebie polecam Ubuntu Budgie.
  • Odpowiedz
@Haradrim:
Na takim złomie to będzie Ci wszystko mulić, nawet jak walniesz tam linuksa z jakimś lekkim menadżerem okien. Ram to nie problem, ale procesor 1 rdzeniowy to za mało na dzisiejsze strony a zwłaszcza yt, moja córka ma 2 rdzeniowego i jej filmy nie wyrabiają w hd, musi przełączać na 480 pikseli, żeby płynnie działało. U niej dałem zwykłe ubuntu, przeglądarka firefox. Spodziewaj się wolno pracującego komputera:)
  • Odpowiedz