Wpis z mikrobloga

#sieci #siecikomputerowe #ps4

Mircy, mam taki problem. Moje PS4 ma NAT typu 2 przez co co jakiś czas nie mogę z niektórymi osobami rozmawiać na imprezie albo w niektórych grach nie mogę z kimś grać. Jak to cholerstwo zmienić na NAT 1? Ustawiłem stałe IP konsoli z poza zakresu DHCP. Wrzuciłem IP konsoli to DMZ. Odblokowałem wszystkie te porty w zakładce "serwery wirtualne" na routerze tp-linka:

TCP: 80, 443, 3478, 3479, 3480, 5223, 8080
UDP: 3478, 3479.

Wyłączyłem Firewall SPI. Wrzuciłem też te porty do "port triggering" (nie wiem co to jest, ale pomyślałem, że może coś da). NAT mam dalej 2 w teście połączenia. Nie mam już pomysłów co więcej zrobić :(
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JEST-SUPER: masz prawdopodobnie nie publiczny adres od operatora. Czyli jesteś za ich NAT-em. Tu info ze strony Toya: Standardowo komputerom przydzielane są adresy statyczne z puli adresów prywatnych. Jest to w zupełności wystarczające do korzystania z większości usług sieci. Osoby potrzebujące publicznego adresu IP muszą wypełnić dodatkowy formularz, na którym trzeba uzasadnić konieczność jego posiadania. Formularz umieszczony jest na stronie pomoc.toya.net.pl w dziale "Pozostałe Instrukcje". Procedura taka podyktowana jest restrykcyjną
  • Odpowiedz
@Gooma: O dzięki. Złożę taki formularz, bo chyba już nic innego mi nie pozostało. Tylko wtedy cały mój router wraz z wszystkimi urządzeniami pod niego podłączonymi będzie miał publiczny adres, nie tylko PS4? Dobrze to rozumiem?
  • Odpowiedz
Pubiczny adres będzie miał router więc sobie koniecznie zmień hasło na panel dostępowy i włącz firewall. Jak przekierujesz porty PS4 to one będą poza NAT-em. Poszukaj opcji UPnP która sama przekierowuje odpowiednie porty wtedy gdy są używane.
  • Odpowiedz
@JEST-SUPER: ale bez publicznego IP to na nic :) Tutaj sprawdzisz pod jakim IP jesteś "widziany" z Internetu. Jeśli jest inne niż to co dostajesz od operatora to znaczy, że jesteś za jego NAT-em
  • Odpowiedz
@Gooma: Gdy zaloguję się do routera, w zakłądce WAN pisze, że moje IP to 172.xxx, a na tej stronie IP zaczyna się od 31.xxx. Czy jak dostanę publiczne IP to muszę o czymś pamiętać oprócz zmiany hasła do routera i włączeniu spowrotem firewalla?
  • Odpowiedz