Wpis z mikrobloga

Potrzebuję plusa po stacyjce w #bmw #e46 do wideorejestratora. Gniazdo zapalniczki ma niestety stały plus. Podpowie ktoś gdzie znajdę plus "po stacyjce" w okolicy podsufitki lub schowka pasażera / bezpieczników? Wiem że na pewno w modułach gdzieś bym znalazł, ale nie mam testera i nie bardzo też do każdego modułu jest dobry dostęp z tego koszyka, być może też ktoś już to przerabiał - stąd też pytam. Z góry dziekuję

#motoryzacja #mechanika #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #samochody
cebula12klocuch13 - Potrzebuję plusa po stacyjce w #BMW #E46 do wideorejestratora. Gn...

źródło: comment_hquYdeSWXNKWONXIBRKwshPy6n8vi642.jpg

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@blackphoenix kiedyś pisałeś o możliwości zaprogramowania wyłączania zasilania w gnieździe zapalniczki po kilkunastu minutach. Mam interfejs, ale czy jesteś pewny że wyłacza się także zasilanie zapalniczki? Pytam, bo tą opcję mam chyba włączoną - światła kabiny gasną po około 15 minutach, ale zapalniczka NIE. Czy wyłaczenie zapalniczki da się "dograć" czy chodziło Ci własnie o auto-wyłaczanie podświetlania i po prostu założyłes z góry że wyłacza się też gniazdo zapalniczki?
  • Odpowiedz
@mojemacki: gdzie koło radia? Chociaż przyznam szczerze że robię dodatkowe gniazdo 12V właśnie w schowku pasażera i tam wolałbym całe okablowanie ulokować, bez rozbierania konsoli środkowych. W skrzynce bezpieczników - modułach na pewno gdzieś jest, pytanie tylko gdzie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@kipowrot dzięki za link, gdyby ktoś był zainteresowany skończyłem lekturę wszystkich stron tematy i w skrócie użytkownicy polecają wpąć się pod sterowanie szyberdachem lub czujnik deszczu. U mnie niestety nie rozwiązuje to problemu, gdyż szybra nie mam, natomiast czujniki deszczu wyłączyłem bo mi swirowal i osobiście wole mieć poczciwy regulator czasowy.
Także czekam na info od blackphoenix nie ukrywam ustawienie programem byłoby najlepszym wyjściem dla mnie
  • Odpowiedz
@cebula12klocuch13: Kupujesz takie coś:

http://allegro.pl/bypass-bajpass-bezpiecznik-uni-10a-rozdzielacz-i6835435835.html

Sprawdzasz na schemacie, który to bezpiecznik od zapłonu, wpinasz się pod niego i dokładasz dodatkowy bezpiecznik - masz problem plusa z zapłonem rozwiązany.
Minusa bierzesz z latarki. Kable są niedaleko siebie i można schludnie wrzucić gniazdo zapalniczki do schowka, które można w przyszłości bez problemu wymontować (brak ingerencji w jakiekolwiek kabelki
  • Odpowiedz
@cebula12klocuch13: Czemu bezpieczeństwa? W takiej sytuacji masz dodatkowy bezpiecznik, a nie wpinasz się bezpośrednio pod instalację.
Właśnie, że nie ma ciągle - ktoś sprawdził i jest tam możliwość podłączenia tak, żeby zasilanie pojawiało chyba w momencie otwarcia auta i znikało po jego zamknięciu (mogłem coś przekręcić, ale na pewno nie ma tam tylko stałego napięcia).
  • Odpowiedz