Wpis z mikrobloga

@xibit: czy umiesz wytłumaczyć dlaczego takie mięso się nie psuje? Jakbyś surowe mięso zostawił w zlewie na jeden-dwa dni to jest masakra a to sobie wisi w "szafce" i tylko się robi coraz smaczniejsze. Czemu? Serio tego nie ogarniam ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@powaznyczlowiek: Pierwsze ~30-40h stoi w zasypie cukrowo-solnym - dzięki temu pozbywamy się nadmiaru wody i wysuszamy wstępnie mięso, potem myjemy je wodą i/lub octem. Dalej są dwie szkoły jazdy - albo zostawiamy wiszące bez paniery w przewiewie, albo wpierwej obtaczamy w ziołach i przyprawach - i tak samo stawiamy wiszące w przewiewnym pomieszczeniu.
Ważne, by było to mało wilgotne pomieszczenie, co by właśnie grzyb jakiś się nie dostał.
Jeśli chodzi
xibit - @powaznyczlowiek: Pierwsze ~30-40h stoi w zasypie cukrowo-solnym - dzięki tem...

źródło: comment_brrWePSIhjnkxk4FJbSsHrLP6zp4r3LQ.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@xibit: super to wygląda :) muszę się doszkolić w temacie ale takie pytanie na szybko - jak oceniasz - czy w ogóle jest szansa rozpocząć zabawę tego typu w bloku mieszkalnym, czy bez piwniczki/szopki ani rusz?
  • Odpowiedz
@niochland: Krówkę szkoda popsuć, taniej się uczyć na świnkach (ʘʘ)
@dziad-jihad: Mięso z Kauflanda, gdy jest świeża partia rzucana. Ale już kontakty z rzeźnikiem ogarnąłem i od niego będę brał udziec wołowy z kością i polędwicę wołową, ale to za 2-3 miesiące, jak już ogarnę dobrze przygotowywanie co większych kawałków wieprzy ()
  • Odpowiedz
@powaznyczlowiek: Mieszkam na 10 piętrze bloku, dzięki czemu zawsze mam dobre wietrzenie mieszkania - jak najbardziej można :)
Jak będzie zainteresowanie to następne mięso przygotuję z opisem całego procesu i foto/video procesem... ale z drugiej strony - na YT jest tego maaaasaaaa! - polecam wpisać np Basturma lub Braesola preparing
  • Odpowiedz
@xibit: 2 tygodniowa szynka to bardzo szybko powiem Ci. Ja wolę nie patrzeć na czas konkretny, a raczej po prostu co jakiś czas ważyć mięcho i czekać aż straci ok. 30-35 % masy. Wtedy masz już pewność, że jest super.
  • Odpowiedz
@kluen: To był bardzo mały kawałek, na oko miał z 300g przed soleniem, po dwóch tygodniach była idealna do skrojenia w dwa dni.
  • Odpowiedz
@xibit super robota. Ja dzisiaj znalazłem resztkę wedzonej karkówki od świąt. Równy miesiąc w lodówce i... Ale to było dobre! Wyschnięta na kamień i ten smak... W sumie z taką dojrzewającą mniej roboty niż z wędzeniem.
  • Odpowiedz